Bob Dylan zahrál v Brně, beze slov, avšak s grácií

16.04.2018 08:43 - Ondřej Kocáb | foto: facebook interpreta

Bob Dylan rozjel další pokračování svého nekončícího turné. Tentokrát si připravil kromě tradičních hitů i jejich malou úpravu, hlavně co se aranží týče, a k nim naplánoval také vhodnou atmosféru středně velkých hal. V České republice se tak mohla radovat brněnská Hala Vodova.

Live: Bob Dylan

místo: Hala Vodova, Brno
datum: 15. dubna 2018
setlist: Things Have Changed, Don't Think Twice, It's All Right, Highway 61 Revisited, Simple Twist Of Fate, Duquesne Whistle, Melancholy Mood (Frank Sinatra Cover), Honest With Me, Tryin' To Get To Heaven, Come Rain Or Come Shine (Harold Arlen & Johnny Mercer Cover), Pay In Blood, Tangled Up In Blue, Early Roman Kings, Desolation Row, Love Sick, Autumn Leaves (Yves Montand Cover), Thunder On The Mountain, Soon After Midnight, Long And Wasted Years, Blowin' In The Wind, Ballad Of A Thin Man

Americký písničkář a držitel Nobelovy ceny se poprvé představil v Brně. V rámci svého "Never Ending Tour" se rozjel znovu do Evropy, tentokrát však s upravenými aranžemi největších hitů a setem připraveným spíše pro posezení v komornější atmosféře. Tomu byla stylizovaná také celá hala a pódium. Diváci seděli na tribunách i na hlavní ploše pod pódiem.

Vyprodáno bylo již pár dnů po oznámení koncertu, takže se dala čekat řádná fronta před vstupem. Tu však organizátoři příliš ukočírovat nedokázali. Začátek byl totiž plánován k 19. hodině a Bob Dylan s pětičlennou kapelou se zpozdil pouze o pár minut. Tím vznikal tak trochu chaos, jelikož v tu dobu byla venku ještě slušná řada a uvnitř haly vše podléhalo kontrole sekuriťáků, kteří posílali zmatenější jednotlivce k jejich sedačkám.

Dylan již předem avizoval, že si nepřeje žádné focení během vystoupení. Na rozdíl od kolegy Jacka Whitea to nevzal tak razantně a nechal to na dobrém slovu. Každý příchozí byl na tuto věc při vstupu znovu upozorněn. I přesto se našli takoví, kteří hned u prvních skladeb zkoušeli fotit pomocí mobilních telefonů i s bleskem. Ochranka však vždy rychle zakročila, takže jediným rušivým elementem zůstávalo neustálé odkrývání závěsu u vstupů, kterými se drali další a další nešťastní opozdilci.

Bob Dylan, podobně jako během předchozích zastávek, zahrál příjemný průřez své dlouhé kariéry. Kdo již zažil jeho vystoupení, i tak si přišel na něco nového a nešlo o skladby z poslední desky, na kterou vůbec nepřišla řeč. Koncert zahájila stejně jako před čtyřmi lety v Praze oscarová "Things Have Changed". Hned po ní se ozval další aplaus díky původní lidovce "Don't Think Twice, It's Alright". Největší zastoupení měla poslední autorská deska "Tempest" z roku 2012 a dále také klasika "Highway 61 Revisited".

Za srdce braly také covery, kterým se Dylan věnuje v posledních letech. Za zmínku stojí především ty, které nehrál v sedě za klavírem, ale přímo před publikem pouze s mikrofonem. Nejsilnější z nich byla šansonová "Autumn Leaves". Došlo však i na nejznámější hity. Nechybělo "Desolation Row" a ani dvojice "Blowin' In The Wind" a The Ballad Of A Thin Man" v přídavcích.

Sám hlavní aktér v bílém klobouku se během večera věnoval pouze klavíru. Pro jeho oblíbenou harmoniku nebylo místo a kytar se ujala jeho kapela. Každý z muzikantů se plně soustředil na vystoupení od prvního až do posledního tónu. Pokud si dal někdo tu práci a počítal Dylanova slova k divákům, zůstal u číslovky nula. Žádné přivítání, žádné loučení. Přesto bylo vše naprosto jasné.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY