Frontman.cz oslavil skrze kýč českou hudební tvorbu

16.04.2018 12:36 - Matěj Kostruh | foto: facebook interpreta

Že je možné vždy přijít s originálním způsobem, jak něco oslavit, předvedl minulý čtvrtek názorně hudební magazín Frontman.cz. V pražském Jazz Docku uspořádal senzační párty k příležitosti 5. výročí své existence. Akce měla vtip i spád a o množství vyloženě spektakulárních výstupů nouze rozhodně nebyla.

Live: 5. narozeniny Frontman.cz

místo: Jazz Dock, Praha
datum: 12. dubna 2018

Frontman.cz oslavil 5. narozeniny
© facebook interpreta
Internetový magazín Frontman.cz je dnes již stálicí na poli české hudební publicistiky. Je to portál určený zejména aktivním hudebníkům, kteří to se svým koníčkem nebo kariérou myslí vcelku vážně a jdou po kvalitě věcí. Právě o to kuriózněji pak ovšem působil večírek, jehož ústředním motivem byl laciný kýč, a to konkrétně poctivý český šlágr. Tedy něco, co se z hlubin našeho národa i nadále prosazuje, něco mýtického, bez čehož by to v té naší hudební kotlině, přiznejme si, nebylo tak úplně ono.

Tento ryze lidový žánr ctí také uskupení Duo Modřanka, jež se prezentuje právě zábavovou kulturou k poslechu a tanci, kdy kšeft je kšeft, ale hraje se zásadně od srdíčka. Jejich zbraněmi jsou stojany na noty, špatně padnoucí košile a tzv. samohrajky - keyboardy s funkcí automatických doprovodů. A právě tento instrument se stal uctívaným symbolem celého čtvrtečního večera.

Frontman.cz oslavil 5. narozeniny
© facebook interpreta
Samozřejmě, že šlo o nadsázku. Duo Modřanka je jedním ze satirických výstupů internetového pořadu #Kumšt, což je PR projekt hudebnin Kytary.cz. Show má formu instruktážní série virálních videí s názvy jako "Jak složit rádiový hit snadno a rychle" parodující stereotypy jednotlivých hudebních žánrů. A přesně tomuto byl na oslavě věnován i jeden samostatný blok s názvem "Kumšt Live". Během něho dvojice ve složení Matěj Belko a Petr Šťastný zaplněnému klubu názorně předvedla, jak jednoduché to v praxi vlastně je. Hlavně se s tím moc nemazat: sloka, refrén, v textu se pak musí létat ke hvězdám nebo do oblak a je hotovo. Když nemáte mezihru, dejte tam sloku. Když nemáte sloku, nedávejte tam nic.

Frontman.cz oslavil 5. narozeniny
© facebook interpreta
Hlavním bodem oslavy však bylo společné vystoupení zmiňovaného dua s celou řadou vážených hostů, frontmanů a zástupců populárních českých skupin, jako jsou mimo jiné Klára Vytisková, Xavier Baumaxa, Žofie Dařbujánová, Radek Škarohlíd, Ewa Farna, ale i Petr Čtvrtníček z jeho domovské formace Buzerant. Každý z nich pak zazpíval v doprovodu samohrajek jeden ze svých největších hitů a nutno říct, že všechny výkony byly více než povedené, spojení měla vtip a nikdo nepůsobil trapně. Právě naopak: vše se dohromady slilo do zcela nezapomenutelného bizarního spektáklu a publikum odměňovalo komediální show bujarým potleskem. Při závěrečném songu Ewy Farne pak utvořilo nemálo přítomných pověstný vláček, potažmo hada. Zkrátka kulturáková atmosféra se vším všudy. Tohle se pořadatelům rozhodně povedlo.

Frontman.cz oslavil 5. narozeniny
© facebook interpreta
Ale aby nebylo vše až přespříliš pouťové, měly narozeniny místy i rigoróznější formát. Po úvodním workshopu s hudebními publicisty a promotéry se hostům představila brněnská garage rocková sestava Beps'n'Johhnies. Trio, které je aktuálně poměrně v kurzu, přesvědčilo svým hutným kytarovým zvukem a agresivní rytmikou. Program byl tedy vskutku bohatý a večer měl dokonce svým charakterem nakonec téměř alegorický přesah.

Frontman.cz oslavil 5. narozeniny
© facebook interpreta
Redakce Frontmana chtěla lehce ironickým způsobem skrze nedotknutelnost pořádného šlágru oslavit především specifičnost a kvalitu české scény - autentickou domácí tvorbu, jaká veškeré stereotypy již dávno nemá zapotřebí. Frontman.cz k tomu uspořádal senzační párty s dávkou grotesky a sentimentu "co Čech, to muzikant". Vše je tedy v naprostém pořádku.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY