Lisa Stansfield se na "Deeper" vrací ke svým kořenům. A nezakopla

16.04.2018 13:30 - Jana Kloučková | foto: facebook interpreta

Lisa Stansfield přichází po přiměřené pauze v rozsahu čtyř let s další deskou. Osmá řadovka dostala název "Deeper" a manchesterská rodačka na ní zúročuje nabyté zkušenosti, rekapituluje a odkazuje na dřívější tvorbu. "Deeper" je typicky stansfieldovská nahrávka s extra přidanou hodnotou.
8/10

Lisa Stansfield - Deeper

Skladby: Everything, Twisted, Desire, Billionaire, Coming Up For Air, Love Of My Life, Never Ever, Hercules, Hole In My Heart, Just Can't Help Myself, Deeper, Butterflies, Ghetto Heaven
Vydáno: 6.4.2018
Celkový čas: 53:22
Vydavatel: earMUSIC
Lisa Stansfield měla v minulosti pauzu, která zapříčinila značný propad její kariéry - mezi alby "The Moment" a "Seven" byl rozestup deseti let. Takový luxus si může dopřát málokterý umělec, což si zřejmě následně uvědomila i samotná Lisa, a proto se začala po malých krůčcích navracet. Šla přitom na jistotu - žádné experimenty typu "Boyfriend" (umístěn na desce "Face Up"), naopak se přiklonila ke směsi soulu, funku, jazzu a klasického popu. Jinými slovy k tomu, co zvládá na výbornou a co k ní pasuje nejlépe.

Taneční teaser track "Everything" zvukem neskrytě aspiruje k debutu "Affection" (1989), který přinesl (nejen) nadčasový hit "All Around The World". Vše působí tak, jako by se nic nezměnilo. Ostatně i tým okolo zpěvačky zůstává obdobný. Od debutu je u nahrávání konstantně přítomen její životní partner Ian Devaney, jenž společně s též osvědčeným Snowboyem stojí i za produkcí aktuální desky "Deeper".

Britská diva na začátku března vypustila ven pilotní singl "Billionaire", klasickou líbivou popovku obsahující upozornění "be careful what you wish for". Ten je slušnou ukázkou zpěvaččiny schopnosti zprostředkovat velké emoce do bezmála tříapůlminutové stopáže. Velká škoda je však skutečnost, že za poslední léta sláva interpretky putovala strmě dolů. Nebýt toho, videoklip k singlu by byl zřejmě lépe zaplacen, což by se odrazilo na jeho výsledné podobě. Ve financování nahrávacího studia tkvěla podle zpěvaččiných slov také potíž. Nechala tak vybudovat studio vlastní, které umožnilo naprostou volnost a nezávislost v nahrávání. Za takových podmínek se očividně lépe pracuje, a proto se také radost z nahrávání odráží na desce.

Aktuálně nabízený materiál obnáší porci třinácti položek, která dohromady vytváří konzistentní celek. Album pluje na nostalgii vztahující se k debutu "Affection" (1989), přitom ale čerpá i z desek následujících. Stansfield se ve velkém inspiruje u svých hudebních vzorů a mnohé skladby pak opatřuje zvukovými prvky, které budou znít svěže ještě s příchodem následující desky. Zkušená zpěvačka ví, co podání každé písně vyžaduje. Energie a odhodlání v kouscích jako "Twisted" nebo "Hercules" posluchače v módu lhostejnosti pravděpodobně nenechají. Rozvlnit se mohou pro změnu při funkem nasáklé "Butterflies" s bonusem v podobě saxofonového sóla a zvuku, který připomíná velikána Prince. Další saxofonové sólo čeká ještě v tajemně znějící "Ghetto Heaven".

Album "Deeper" nabízí variaci různých žánrů. Stansfield předně hlasově vyniká v emotivní klavírní baladě "Hole In My Heart". Klavírní předehrou je započata i skladba "Desire", která se avšak překvapivě překlene do trip hopu s prvky ambientu. Stihne se odbočit i na exkurzi do (pop)jazzu v případě temperamentní "Never Ever" či uhlazené "Deeper", podle které deska dostala název. Velmi zdařilou záležitostí je taktéž "Love Of My Life", jež byla nedávno představena v rádiu a stane se zřejmě dalším singlem.

Lisa Stansfield je zpěvačka mimořádných kvalit, což se nevztahuje pouze na její hlas samotný. Novinka "Deeper" je příjemným albem, na kterém se snoubí kombinace více hudebních žánrů, které jsou jí vlastní. Vrací se k úspěšným začátkům, ale zároveň funguje v kontextu celé diskografie a nabízí i cosi navíc.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY