Superkapela Tugriki se hlásí o slovo debutovým albem

19.03.2018 18:00 - Hana Bukáčková | foto: Anna Gekrepten

Kapela složená ze samých výjimečných osobností česko-slovenské hudební scény vstupuje na trh eponymním albem a v dubnu vyjíždí na turné.

Nový projekt Tugriki (název je odvozený od mongolské měny) tvoří Dorota Barová (Tara Fuki, Vertigo Quintet či Aneta Langerová), Ľuboslav Petruška (Chiki Liki Tu-A, Korben Dallas), Igor "Ozo" Guttler a Lukáš Fila (oba Korben Dallas). Nepřímým pojítkem zrodu této formace by tak trochu mohla být Aneta Langerová. Ta totiž nazpívala duet "Sen" právě s Korben Dallas. Nápad dát se dohromady pak vznikl od Guttlera a Fily coby fanoušků Tara Fuki. Barovou oslovili před plánovanou půlroční pauzou domovské kapely, aby volno využili konstruktivně.

Všudypřítomný nadhled a cit pro vtip se odráží i v netradičně pojatých klipech sestříhaných ze záběrů ze starých instruktážních filmů, které Filovi padly pod ruku. V jejich skladbách se spojují světy řízného rocku i jímavé zádumčivosti, světy slovenštiny a češtiny, světy syrově civilní i citlivě osobní poetiky textů Lukáše Fily, který polovinu alba přetextoval z rodné slovenštiny do češtiny. Posluchači tak mají unikátní možnost slyšet Barovou zpívat slovensky místo obvyklé polštiny. Superkapela Tugriki by neměla uniknout milovníkům sofistikované alternativy a neobvyklých žánrových přesahů.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY