Milovaný antikrist Therion poctil návštěvou Bratislavu

17.03.2018 12:53 - Petra Hubáčková | foto: Petra Němečková

Kultovní symfonická metalová formace Therion vydala nové album "Beloved Antichrist" a při té příležitosti naplánovala koncertní turné. Společně s kapelami The Devil, Null Positiv a Imperial Age navštívila 14. března bratislavský Majestic Music Club. Věnujte chvilku naší reportáži z velmi vydařeného večera.

Live: Therion

support: The Devil, Null Positiv, Imperial Age
místo: Majestic Music Club, Bratislava
datum: 14. března 2018
Fotogalerie

Null Positiv, Majestic Music Club, Bratislava, 14.3.2018
© Petra Němečková
Tři předkapely, to se jen tak nevidí. A že jste tu první s názvem The Devil nestihli? Není divu, začínalo se už v půl sedmé. Publikum trošku zhoustlo až po nástupu německých Null Positiv, ovšem těžko říct, jestli posluchače víc zaujal surový projev, nebo frontwoman s docela svérázným projevem. Z jejího projevu nebylo pochyb o tom, kdo má v kapele hlavní slovo.

Každopádně jestli měl někdo výhrady ke zvuku, opravdu nadávat mohl až poté, co se na scéně objevili Imperial Age. Ruský bohatýr a jeho družina předvedli něco neskutečného: Celou dobu jsem přemýšlela, kolik toho ještě snesou ušní bubínky, kabeláž a reprobedny. Docela jsem záviděla týpkům vzadu u baru, protože jedině odtud byl celý koncert poslouchatelný. U operních pěvců se totiž říká "tři kroky od mikrofonu a ostatní muzikanty zesílit". Ale bohužel to tady příliš nefungovalo. Kromě toho působila kapela zcela nesjednoceně a obě zpěvačky zjevně překypovaly vzájemnými sympatiemi.

Therion, Majestic Music Club, Bratislava, 14.3.2018
© Petra Němečková
S projevem hlavní hvězdy se to nedalo srovnat. Čelist dolů, oči dokořán a ruce nahoru! Tak bombasticky se symfoničtí metalisté z Therion uvedli. Celý set byl pečlivě seskládaný z nových písniček alba "Beloved Antichrist" i starších kousků z desek jako "Gothic Kabbalah" nebo "Sitra Ahra". Během přídavku se dostalo i na vytouženou "To Mega Therion". Vše do sebe perfektně zapadalo a nic nenudilo. Formace totiž splňuje všechny atributy dlouhověkosti a experimentů se rozhodně nebojí. Frontman Christofer Johnsson dokáže pečlivě vybraným muzikantům a operním pěvcům setsakramentsky zaměstnat hlavu. Výsledek je pak naprosto famózní.

Therion, Majestic Music Club, Bratislava, 14.3.2018
© Petra Němečková
Návštěvníci si set hlavní hvězdy večera museli jednoznačně užít. Vytříbený projev, preciznost a pódiová show, při které místy mrazilo. Zpěváci mezi sebou komunikovali a předváděli mistrné výkony. A také bylo na všech vidět zapálení a entuziasmus, který nezmizel ani po letech.

Mistr Johnsson chvílemi jen spokojeně pokyvoval hlavou, jindy se do toho opřel, až docela zamrzelo, že taky neměl při ruce mikrofon. Nezbývá než poděkovat pořadatelům za skvělý večer a doufat, že hvězda Therion nám na tom metalovém nebi bude ještě dlouho zářit.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY