Temná formace Rituály zmenšila sestavu a vydává nové EP

17.03.2018 16:45 - Hana Bukáčková | foto: Lukáš Hanke

Pamětníci si jistě pamatují, kdy Michael Vácha a Richard Spilka hráli v anglicky zpívající indie rockové kapele A Banquet. Ty časy jsou však už dávno pryč. Před dvěma roky na sebe upoutali pozornost, když vydali debut "Vsaď na černou" v přetransformované česky zpívající kapele Rituály. Vácha se chopil mikrofonu a zaujal svým zastřeným hlasem mnohdy srovnávaným s Robertem Kodymem. A vyplatilo se - odvážný krok do neznáma (čeština a jiný žánr) jim vyšel.

Novým EP "Rukopis" píšou nyní Rituály novou kapitolu. Původně čtyřčlenná sestava vystupuje od loňského podzimu ve dvou. Proč? Vácha se Spilkou se vrací k původní podobě Rituálů, kterou od začátku nosili v hlavě. Ta bude syrovější a nebude limitována klasickou sestavou, což dvojici dovolí více experimentovat. Syrové texty v češtině se dotýkají skrytých lidských témat nové doby.

Poslední půlrok byl pro muzikanty dost silný. "Okolní život byl a je neúprosnej: Richardovi umřel táta. Mně se narodila dcera, ale rozpadlo se mi manželství. Potýkali jsme se s depresemi a démony, které jsme za ty roky nachytali po různých doupatech. Noc nás tak trochu sežrala, přežvejkla a vyplivla. Takže tohle EP je hudební i textový vypsání se z toho našeho žití v dospělým světě s dětskýma dušema," říká k tomu Vácha.

Novým počinem o sobě Rituály dávají vědět, že nepřešlapují na místě, ale posouvají se o další krok kupředu. Album obsahuje pět nových písní včetně coververze známého hitu "Udržuj svou ledničku plnou" od Načevy. Rukopis otevírá nový pohled na dosavadní tvorbu. Zásadním prvkem se stávají pochmurné syntezátory a analogové bicí ve stylu kapel z 80. let. Nahrávku opět produkoval Yarda Helešic společně s Michaelem Váchou.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY