Kompilace "Country Gold 60. a 70. léta" vkusně mapuje to nejlepší z daného ranku hudby a doby

19.03.2018 18:30 - Milan Menčík | foto: Supraphon

Zatímco na Slovensku je pevně zakořeněný folklór, u nás si minimálně už od poloviny minulého století stále více lidí broukalo trampské, country a folkové písně. Kořeny těchto žánrů sahají do Ameriky, a tak se nelze divit, že na kompilaci "Country Gold 60. a 70. léta" je většina hitů převzatá. To ale nevadí.
7/10

Různí - Country Gold 60. a 70. léta

Skladby: CD1: Oh, Ruby, nechtěj mi lásku brát, Rovnou, tady rovnou, Colorado, Blizzard, Sluneční spár, Kdybych já byl kovářem, Zrádný banjo, Kovbojův nářek, Ta zem je tvá zem, Buráky, Čekání na vlak, Balíček karet, Čekej tiše, Kingston town, Vlak půlnoční, A tak já zas v tom lítám, Je to zlé, Drahý můj, Hej, chlapče s tamburínou, T jako Texas, Smutný psaní, Hej Joe, Půlnoc je období zlé, Galvestone, Veď mě dál, cesto má CD2: Blues folsomské věznice, Tvým snům zlým, Když náš táta hrál, Nezhasínej svíčku, Zápraží, Nedělní ráno, 900 mil, Vlak do zlatodolu, El Paso, Pojedou, Já smyl špínu rosou průhlednou, Mám radost, Já tu zemi znám, Čím jezdí láska, Tam se sejdem nejspíš, Tobě náležel čas, Matterhorn, Lásko, mně ubývá sil, Cesta má za tebou, Vysočina, Sundej z hodin závaží, Oranžový express, Jako kotě si příst, Pole s bavlnou
Vydáno: 02.03.2018
Celkový čas: 69:35 + 70:16
Vydavatel: Supraphon
Tenhle projekt dostal na starosti Miroslav Černý. Ten dvojalbum sestavil a postaral se i o sleevenote v bookletu. Country byla v té době pro tuzemské posluchače poslechovým útěkem ze šedé doby po srpnové okupaci. Zvukem sice nemohla vadit, neskrývala však v sobě názor a chuť po svobodě. Kapely vznikaly jako houby po dešti, stejně tak festivaly a na ně se sjíždělo stále více lidí. A díky převzatým skladbám (mimo tří je to celé dvojalbum) se domácí posluchači alespoň legálně dostali k angloamerické produkci.

Nejsou zde pouze ošlehaní interpreti jako Pavel Bobek, Naďa Urbánková, Michal Tučný či Rangers (na snímku). Jsou zde i kapely a zpěváci, kteří nejsou v širokém povědomí tolik známí, na domácí country scéně však nechali stopu nesmazatelnou, ať už jde o Mustangy, Ohaře, Ladislava Vodičku, Mirka Hoffmana, Minnesengry či Karla Kahovce. Veškeré původní originály dostaly nový remastering a díky citlivému výběru se dají poslouchat jedním dechem.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY