shop.musicserver.cz
Jelen - Půlnoční vlak Michala Tučného

Jelen přetvořil skladby na "Půlnočním vlaku Michala Tučného" nejlépe, jak mohl - po svém

Vydáno: 10.06.2019 12:10 v sekci Recenze - David Böhm | foto: Petr Kozlik

Co zdánlivě zahájilo loňské zimní turné, má počátky mnohem dávnější. Aktuální zvuk Jelena se formuje již dlouho. "Půlnoční vlak Michala Tučného" tak značí návrat ke kořenům a uzavírá inspirativní kruh. Podívejme se, jak kapela přetvořila skladby ikony tuzemské country ke svému obrazu.

8/10

Jelen - Půlnoční vlak Michala Tučného

Vydáno: 7.6.2019
Celkový čas: 41:37

Skladby: Nashville, Spím v obilí, Abych tu žil, Pověste ho vejš, Koukám, jak celá země vstává, Modrá z džín, Jak chcete žít bez koní, Boty z kůže toulavejch psů, Tam u nebeských bran, Cesty toulavý, Poslední kovboj

Vydavatel: Singlton

Ke konci loňského roku se Jelen vydal na speciální turné. Přizval k sobě Míšu Tučnou a během koncertů vyhradil vždy jeden blok písním Michala Tučného. Nápad se uchytil i u fanoušků, a tak se jako logický krok jevila celá deska. Kapela na ni zařadila jedenáct písní, rozhodně se přitom nebavíme o těch nejznámějších. Vybrané skladby často spojuje textař a skladatel Zdeněk Rytíř.

I pokud jste s repertoárem nejznámějšího domácího country zpěváka seznámeni, album překvapí, a to hned v úvodu. Otvírák "Nashville" totiž patří mezi nedodělané písně, které skupina dostala na kazetě jako zdroj inspirace. "Když jsme slyšeli refrén 'Nashville' - 'každý prkno toho pódia nám říká, že tu včera Johnny Cash byl' -, dostalo nás to. Přišlo nám líto, že písnička není na světě, a tak jsme si řekli, že by bylo skvělé, kdybychom ji mohli dodělat. K refrénu a jedné sloce jsem přidal vlastní text. Bylo to, jako bychom slova psali spolu s Michalem, jako bychom se na jeho energii napojili," vysvětluje nadšeně frontman Jindra Polák. Právě on také stojí za bookletem, který trochu mapuje nahrávací proces a poodhaluje také například příběh za obalem.

Album se povedlo právě proto, že kromě hudby má Jelen blízko i k Michalovým slovům. Nádech přírody v "Koukám, jak celá země vstává" jako by patřil do rodinky k "Listopadu" z debutu či "Jehnědám" z "Vlčího srdce". Na celkovém zvuku má samozřejmě velký podíl producent Martin Ledvina, který třeba v "Cestách toulavých" dokázal udeřit přesně na tu nádherně nostalgickou notu. "Pověste ho vejš" se zase může pochlubit epickou, dlouhou kytarovou gradací. Snad jen "Boty z kůže toulavejch psů" ničím zvláštním nevynikají, a řadí se tak spíše k průměru. Folkovější provedení ale předělávkám velmi sluší.

Pěvecky přispěla samozřejmě i Míša Tučná. Jak už je u kapely zvykem, hosté se na jejích nahrávkách nevyskytují ve formě typických duetů, ale spíše dokreslují atmosféru svými backvokály. Právě díky tomu zní například "Abych tu žil", která se svým live videem slouží jako pozvánka na podzimní klubové turné, příjemně naléhavě. Jako výjimku ale vypíchněme komorní záležitost "Modrá z džín", ve které Míša zpívá sólově. Za pouhého doprovodu kytary vykreslí posmutnělou atmosféru a je skvělé, že tento prostor dostala.

Některé desky vznikají jednoduše pro radost a jednou takovou je i "Půlnoční vlak Michala Tučného". Jelen jako by vše vracel zpátky tam, odkud od svých začátků bral, a natočil kouzelně nostalgickou kolekci. Pokud si díky ní sílu Tučného melodií a textů připomenou i mladší generace, bude to jedině dobře. Potenciál k tomu tyto písně skutečně mají.

NÁZORY
  • !? (stýv, 10.06.2019 19:55) Reagovat

    Když před pár lety , přinesl můj syn první CD Jelena ..., dychtivě jsme se zaposlouchali ...., po pár písních jsem musel vstát a podívat se na obal CD, jestli se náhodou nespletli , a do krabičky nedali ..nějaké staré cd Českého srdce , nebo něco od Divokýho Byla :-))))) Nechápal jsem , že jim nevadí, že zní ...jako něco , co tu už XX let je a funguje , ...chápu že dětem a mladým to nevadí, neb starší kapely neznají, ale starší posluchači to přijmou ...i když je to jen Cover ?!

  • Covery coverů - 8/10...vážně? (Pavel, 10.06.2019 20:22) Reagovat

    Doslechl jsem se z důvěryhodných zdrojů, že management Jelenu (sám jsem nechápal údajnou popularitu této kapely) uplácí ředitele městských kulturních středisek aby si u nich né mohli zahrát, ale aby z městské kasy pěkně vysáli prachy. Argument pro jejich šílené honoráře jsou prej "no však je nás 10 v kapele - snad byste nechtěli aby sme Vám tam hráli za pár tisíc - a řeknou si třeba o 80 klacků".
    Zajímalo by mě kolik musel management kapely nasypat pisálkovy týhle recenze, když hodně průměrnou interpretaci coverů ještě k tomu coverů Tučnýho dal takový hodnocení.

  • Takhle zprasit krasné pisničky Michala Tučného... (Jana, 11.06.2019 10:29) Reagovat

    Takhle zprasit krasné pisničky Michala Tučného to je nevídané. Nedá se to vúbec srovnat s pisničjami brnénské skupiny Piknik, kteří hrají písničky Tučného.

  • toto album pro mě není (Robert, 11.06.2019 23:31) Reagovat

    Můj názor, který nikomu nenutím: je to hodně zbytečné album. Ale na druhou stranu chápu, že mohlo vzniknout rychle a bez práce a že bylo prostě snadné, a přitom díky textům je poslouchatelné. Přesto, za mě ne. Ale ostatní si udělejte svůj názor a mým se nenechte manipulovat.

  • není pravda (Jarek, 11.06.2019 23:54) Reagovat

    Autor článku říká: "Kapela na album zařadila jedenáct písní, rozhodně se přitom nebavíme o těch nejznámějších."
    Tak to teda vůbec není pravda. S výjimkou první skladby toto album obsahuje hity a velmi velmi známé skladby Michala Tučného. Ať vezmete kterékoli best of album Michala Tučného, tak tam všech 10 písní najdete. Pro mě ale by album mělo smysl, kdyby Jelen si vzal právě songy Michala Tučného, které upadly v zapomenutí nebo se už nehrají, ale přesto jsou velmi kvalitní - hlavně díky výborným textům Zdeňka Rytíře. Tohle album ale nemá smysl.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Caleb Landry Jones - Hey Gary, Hey Dawn 10/10
Recenze: Magnum opus. Caleb Landry Jones natočil bezchybnou desku "Hey Gary, Hey Dawn" Bezmála rok a půl po předešlé řadovce "Gadzooks Vol. 2" se americký zpěvák a herec Caleb Landry Jones vrací s dalším hudebním materiálem. Jeho nové album "Hey Gary, Hey Dawn" se ale od těch předchozích přece jen trochu liší.... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pearl Jam - Dark Matter 8/10
Recenze: Pearl Jam na "Dark Matter" překypují nadšením a mladickou energií S aktuální "Dark Matter" mají Pearl Jam na kontě tucet studiových alb. Novinka kapely ze Seattlu naštěstí nepatří k těm tuctovým. S pomocí mladého producenta se zasloužilí rockeři, kteří už před pár lety vstoupili do... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 08:00 v sekci Recenze
Fletcher, SaSaZu, Praha, 21.4.2024
Naživo: Fletcher v SaSaZu obstarala zvuk, diváci zase obraz Popová, byť naživo spíše už pop-rocková zpěvačka Fletcher při své první návštěvě Prahy vyprodala klub SaSaZu. Ten nejprve od osmé večer na půl hodinky opanovala alternativně rocková dvojice Arxx z Brightonu, připomínající... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 16:00 v sekci Naživo
Igor Orozovič - Když zpíváte text, který je váš, nikdy ho nemůžete zazpívat špatně
Rozhovory: Igor Orozovič - Když zpíváte text, který je váš, nikdy ho nemůžete zazpívat špatně "Pomíjivost divadla je pro mě někdy bolestná. Oproti tomu kratičká píseň toho může obsáhnout spoustu a zůstane v nás, můžeme si ji zpívat," říká herec a muzikant Igor Orozovič. Svou čerstvě vydanou debutovou desku "Když muž... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 11:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Mark Knopfler - One Deep River 8/10
Recenze: Na "One Deep River" je Mark Knopfler pořád stejně solidní Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 00:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Naživo: "Assassin's Creed", "Star Wars", "Ted Lasso", "Iron Man 2", ale i "Bořek stavitel". Obecní dům zaplnili skladatelé filmových melodií (19.04.2024 22:19)
- Nejvíce šancí na Anděly mají Viktor Sheen, Calin, Anna K., J.A.R. nebo Jelen (01.02.2024 10:21)
- Publicistika: Dvacet nejlepších domácích desek roku 2023 podle musicserveru (20-16) (22.01.2024 14:30)
- Video: Smrtí nic nekončí. V písni "Miluju Tě" na to poukazuje Jelen s legendárním Hradišťanem (17.12.2023 16:36)
- Ewa Farna, Michael Bublé, Mariah Carey... Vánoce promlouvají do českých žebříčků (15.12.2023 08:00)
- Naživo: Slušnost, pokora, vděčnost. Kapela Jelen v O2 areně oslavila deset let nádherným koncertem (03.12.2023 13:29)
- Českému éteru nově kraluje Lost Frequencies, nejhranější domácí skladbu má Jelen (30.11.2023 08:00)
- Ani Viktor Sheen nesesadil Viktora Sheena z čela české albové hitparády (16.11.2023 16:00)
- Recenze: Album "Všechno bude dobrý" od skupiny Jelen chutná jako pestrá luxusní bonboniéra (24.10.2023 08:15)
- Rozhovory: Jindra Polák (Jelen) - Název desky "Všechno bude dobrý" bychom si mohli dát jako motto kapely (20.10.2023 15:00)

ALBUM TÝDNE 17/2024

Mark Knopfler
One Deep River

Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se nezměnilo. Díkybohu.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Justin Bieber Prince Vladimír Mišík Taylor Swift Adele Queen AC/DC Kabát Sia U2 Rush Bono Beyoncé Mirai Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons Dua Lipa
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu