Chris Cornell se před smrtí ujal nevydané básně Johnnyho Cashe

28.02.2018 08:19 - Jiří V. Matýsek | foto: facebook interpreta

Už na začátku dubna vyjde album, na kterém se potkají texty countryové legendy Johnnyho Cashe v podání jiných umělců. Deska "Forever Words" bude výběrem z Cashových básní, dopisů a dalších textů, kterým vtiskli tvar takoví muzikanti, jako je Elvis Costello, Willie Nelson, John Mellencamp, Jewel, Brad Paisley, Kacey Musgraves nebo Cashova dcera Rosanne Cash.

Jedním z přispěvatelů je i vloni zesnulý Chris Cornell, který spojil dvě Cashovy básně: "You Never Knew My Mind" a "I Never Knew Your Mind". Podle vyjádření Cashova syna Johna Cartera Cashe texty vznikly v roce 1967, kdy se zpěvák rozvedl se svou první ženou Vivian. "Jsem si jistý, že to napsal pro ni," uvedl.

Chris Cornell se nikdy netajil svým obdivem ke Cashovi, náklonnost však byla oboustranná. Cash v roce 1996 přezpíval Cornellovu skladbu "Rusty Cage" na své cenou Grammy ověnčené album "Unchained." "You Never Knew My Name" se stává první posmrtně vydanou Cornellovou skladbou a spojuje dvě velké hudební legendy. Cornell na základě Cashova textu vystavěl křehkou akustickou baladu, kterou jen občas doplňuje střídmá elektrická kytara. Do centra staví výpovědní hodnotu textu a svůj vlastní zpěv. A výsledek je takřka dokonalý.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY