Jaromír Nohavica v novém klipu málem spadl do "Černé jamy"

12.02.2018 08:43 - Milan Menčík | foto: Marek Bogáč

Jaromír Nohavica se loni před Vánocemi prezentoval povedenou studiovkou "Poruba", která však přinesla především rozjímavé, nostalgické a posmutnělé písně. Výjimkou je snad pouze "Černá jama", která nese podtitul píseň o depresi. Je však podaná s notnou dávkou černého humoru, který k Nohavicovi patří stejně jako zamyšlená poloha.

Právě k této skladbě vznikl animovaný videoklip. Autorkou konceptu, animace, grafického zpracování a montáží je polská umělkyně Dominika Śliwka Cierplikowska. Stejná animace doprovází i polskou verzi skladby. Najdou se lidé, kterých se téma může dotknout. Deprese je totiž nemocí v současné době už tak rozšířenou, jako je chřipka. A nepřináší nic příjemného. Jedním z nejlepších léků na ni je však humor. A Nohavica, který si sám často procházel nelehkými stavy, rád střílí i do vlastních řad. Důkazem budiž třeba další z relativních novinek "Kopaná". Proto se "Černá jama" musí brát všelijak, jen ne jako posmívání.

Nohavica je mistr humoru a ani s břitkým ostravským jazykem skladba nepozbývá kouzla. Podstatný je totiž samotný závěr. Snad jen studiová verze je možná až příliš uhlazená a lépe jí sedne koncertní syrovost. Posuďte sami.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY