Kateřiny Englichová a Kněžíková získaly Classic Prague Award v kategorii Komorní výkon. První polovinu letošního roku stráví na koncertních pódiích i v porodnici

26.01.2018 18:51 - Milan Menčík | foto: facebook interpreta

V sobotu 20. ledna se v pražském Obecním domě předávaly ceny věnované klasické hudbě - Classic Prague Awards 2017. V kategorii Komorní výkon si ocenění odnesly sopranistka Kateřina Kněžíková a harfenistka Kateřina Englichová za své společné listopadové vystoupení v Kongresovém centru Zlín. Dostaly však jen jednu cenu, kterou si budou vzájemně půjčovat.

"Už jako dvanáctiletá holka jsem toužila hrát na harfu. Když jsem později začala zpívat, dětský sen o harfě jsem si snila dál. A díky Kateřině Englichové a našemu společnému projektu se mi ho podařilo naplnit. Těším se na naši další spolupráci, na další projekty, které máme rozhodně před sebou. Byla bych moc ráda, aby komorní tvorba nebyla nadále popelkou vedle velkých symfonií a opulentních oper. Budeme se i nadále snažit ji podporovat, šířit a seznamovat s ní další a další generace," řekla manželka basbarytonisty Adama Plachetky Kateřina Kněžíková. Kateřina Englichová ji doplnila: "Harfa je překrásný nástroj a jsem ráda, že se i díky spolupráci s Katkou o něm dozvídají noví posluchači. Harfa si to rozhodně zaslouží."

Englichová vydala loni s hobojistou Vilémem Veverkou CD "Impressions" a společně absolvovali světové koncertní turné. Také Kateřina Kněžíková zpívala publiku nejen u nás, ale i ve světě. Do role Donny Elvíry v opeře "Don Giovanni" (resp. do jejího koncertního provedení) si ji pozval sám Plácido Domingo. V první polovině letošního roku však bude muset jít hudební kariéra stranou. K téměř čtyřleté Adélce totiž přibude na konci května do rodiny Plachetkových další člen.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY