pole působnosti - musicserver.cz">

"Meadows" Clarinet Factory je rozšířením jejich pole působnosti

30.12.2017 11:30 - Dan Hájek | foto: facebook interpreta

Experimentální projekt Clarinet Factory se připomněl novou deskou "Meadows". Na ní muzikanti kromě již dobře vyšlapaného teritoria na poli jazzu, elektroniky a etnických elementů prvně okusili i lidovou hudbu, a vnesli tak do své tvorby drobet něčeho nového. Kvalita ale zůstala na vysoké úrovni.
8/10

Clarinet Factory - Meadows

Skladby: Gore, Bolek i Lolek, Hikari, Luda's Dance, Una Mattina, Jordan, Bílý sníh, Lúky zelené, Caravan, Dark Park
Vydáno: 03.03.2017
Celkový čas: 50:35
Vydavatel: Supraphon

Sedm let po výborném albu "Out Of Home" se Clarinet Factory vrátili s novým materiálem na řadovce "Meadows". Na ní pokračují v charakteristické kombinaci jazzových, elektronických, etnických a až minimalistických elementů a inspirací. Nad tím vším se klenou melodické vsuvky, které lemují civilní experimenty s dechy. "Meadows" však kromě tohoto staví na přírodních jevech a tradiční lidové hudbě z naší domoviny (tuto rovinu podporuje hostování folklórního souboru Grunik). Toto téma se taktéž objevuje v samotných textech. Dalším podpůrným prvkem jsou terénní nahrávky Joea Achesona (z britských Hidden Orchestra), které se proplétají téměř celou deskou. Té byl mentorem i Jan P. Muchow, který zjevně předával i zkušenosti se skládáním scénické hudby - důkazem budiž téměř desetiminutové melodrama "Dark Park".

"Meadows" je tak smělým vykračováním (sice) na dobře známé cestě, objevují se tu však i dříve neslyšená zákoutí. Hned úvodní dvojice - "Gore" a "Bolek i Lolek" - tuto hru skvěle rozehrává a vtáhne vás do děje. Clarinet Factory nadále experimentují se zvukem, objevují nové sonické možnosti, avšak nic zbytečně nelámou až do krajních mezí. Desku ale i tak nejvíce ocení spíše spolupracující posluchač, který tuto povedenou muziku nenechá plavat jen někde na pozadí.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY