Petr Bende naladil svým koncertem Třebíč na vánoční strunu

13.12.2017 08:46 - Milan Menčík | foto: facebook interpreta

Petr Bende jezdí svá vánoční turné už prakticky dvě desítky let. Letos udělal drobnou změnu, Cimbálovou muziku Grajcar nahradilo podobné seskupení Gromba, tradiční zastávku v třebíčském Fóru však nevynechal. Jak koncert proběhl, se dočtete v naší reportáži.

Live: Petr Bende Band, Cimbálová muzika Gromba

místo: Fórum Třebíč
datum: 12. prosince 2017

Cimbálová muzika Gromba nebyla jedinou změnou oproti předcházejícím vánočním šňůrám. Její předchůdci Grajcar totiž nejsou plně profesionální formací a kvůli svým zaměstnáním či studiím si letos nemohli dovolit odjet na měsíční šňůru, proto Bende oslovil Michala Grombiříka, jestli by byl schopný
Gromba
© Vít Bláha
sestavit cimbálovku. Výsledkem byla parta mladých a talentovaných muzikantů, která samozřejmě má malinko jiný zvuk a styl než Grajcar, ale byla příjemnou důležitou součástí vystoupení.

To bylo jako vždy přepůleno přestávkou na dvě části, začátek byl však tentokráte skoro přesně v sedm. Další změnou bylo, že se Bende nejprve prošel odzadu celým publikem a s mnoha lidmi se i osobně pozdravil. Vše odstartoval dávnou skladbou "Vánoční dárek", kterou publikum pobavil a navnadil směrem k dalším písním.

Setlist doznal poměrně značných změn ani ne snad v klasických koledách (znovu zazněly "Pásli ovce, Valaši", "Den přeslavný" či "Nesem vám noviny"), ale hlavně v ostatních písních. Třikrát se dostalo na poslední řadovku "reSTART" a tradiční předělávkou jedné známé anglické skladby byla Stingova "Englishman In New York" s českým textem. Gromba se pak prezentovala svým podáním "Tiché noci" i jedné z klasických lidovek.

Petr Bende
© Vít Bláha
Každé Bendeho vánoční turné opentlí minimálně jeden speciální host. Letos to měl být valašský bard František Segrado. Šansoniér, který vešel ve známost díky spojenectví s legendární skladatelskou dvojicí Petr Hapka a Michal Horáček, však momentálně prochází určitými zdravotními problémy, kvůli kterým byl dokonce hospitalizován, proto skladby, které měl zpívat on, zazpíval sám hlavní protagonista. A nutno říci, že jak se "Strážcem plamene", tak s nádhernou "Rozeznávám" se popasoval velmi dobře.

Další z mnoha změn bylo i nasazení dětského sboru hned do první poloviny koncertu. Znovu se dostalo na "Trávu", "Hvězdu" a některé koledy, pak však třebíčský sbor Rezonance s výpomocí několika zpěváků z blízkých Hrotovic odešel a na pódium se dostal až během přídavku v "Nad horú svítá". Bende v přetopeném a vyprodaném Fóru odtáhl více než dvouhodinový koncert a už tradiční odměnou jemu i bohatému ansámblu dalších vystupujících bylo několikanásobné standing ovation. Byl to hodně povedený večer s vánočním nádechem.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY