"Two Trains" - mrazivá dřeň emocí dle Högniho

15.12.2017 13:00 - Dan Hájek | foto: Erased Tapes Records

Högni Egilsson má za sebou hned několik projektů, včetně hudby pro divadelní performance nebo filmy a televizi. "Two Trains" je ale debut, kdy je prvně sám za sebe a pln posbíraných zkušeností. Zároveň vykřesal nejtitěrnější islandské nálady na samotnou dřeň a doplňuje je o sofistikované textové postřehy.
8/10

Högni - Two Trains

Skladby: Andaðu, Shed Your Skin, Komdu Með, Crash, Dragðu Mig, Óveðursský, Break-up, Moon Pitcher, Parallel, Enn Næða Orð
Vydáno: 20.10.2017
Celkový čas: 35:51
Vydavatel: Erased Tapes Records

Když vyrůstal, učil se na housle. Je nedílnou součástí party Hjaltalín a natočil dvě alba coby součást GusGus ("Arabian Horse" a "Mexico"). Právě od nich podchytil excelentní práci s elektronikou. "Two Trains" se vyznačuje titěrnými zvukovými scenériemi, které Högni buduje sborovými nápěvy a poutavými smyčcovými party. Do těchto struktur pak nabaluje již zmíněnou elektroniku a práci s ruchy a samply. Typickými ukázkami jsou jakési rozcupované melodrama "Komdu Með" a hybná "Crash", v nichž onen kontrast mezi harmoniemi a syrovostí funguje dokonale. "Break-up" je hnána nervními údery klavíru, které suplují beat, "Moon Pitcher" by zas mohla klidně být na nějaké desce GusGus a tak dále. "Enn Næða Orð" v samotném závěru je pak poklidnou islandskou ukolébavkou.

"Two Trains" je členitá nahrávka. Högni v ní našel jakousi rovnováhu mezi hudebními světy, do nichž stihl nakouknout, zabydlet se v nich a zároveň se pokouší budovat vlastní universum, v kterém najdete hned několik originálních otisků a nezapomenutelné severské chvění emocí. Je tak povedeným rozšířením rodiny/značky Erased Tapes.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY