Letošní Vánoce ponoří Tarja albem "From Spirits And Ghosts" do tmy

24.11.2017 16:15 - Ondřej Hricko | foto: facebook interpreta

Novou kolekci vánočních písní si pro své fanoušky připravila finská diva Tarja Turunen. Jedná se tak o druhé tematické album, které zpěvačka připravila. To první ovšem vyšlo před dlouhými jedenácti lety. Na novince "From Spirits And Ghosts" najdeme klasické písně v ponuré Tarjině úpravě.
7/10

Tarja - From Spirits And Ghosts (Score For A Dark Christmas)

Skladby: O Come, O Come, Emmanuel, Together, We Three Kings, Deck the Halls, Pie Jesu, Amazing Grace, O Tannenbaum, Have Yourself A Merry Little Christmas, God Rest Ye Merry Gentlemen, Feliz Navidad, What Child Is This, We Wish You A Merry Christmas
Vydáno: 17.11.2017
Celkový čas: 49:32
Vydavatel: earMUSIC

Tarja Turunen se na své sólové dráze prosadila natolik, že dala zapomenout na své někdejší účinkování v Nightwish. Od roku 2005, kdy se s kapelou ve zlém rozešla, stačila vydat čtyři rocková a dvě klasická alba. Po loňském velmi povedeném kousku "The Shadow Self" nyní znovu nastavuje svou vážnější tvář. Bez rockové kapely, ale s orchestrem v zádech předkládá osobitě přepracované tradiční vánoční písně, aranžérsky zahalené do chladné temnoty. Jen v jednom případě přispěla na desku autorsky, a to písní "Together".

Aby dostatečně dokreslila atmosféru nahrávky, navázala spolupráci s Conorem Boylem, se kterým připravila grafický román "Novel For A Dark Christmas" pojednávající o dvou postavách Tmě a Světlu, které se kvůli své samotě během vánočních svátků spojí. Album má podobně temnou atmosféru, kterou Tarja pro kolekci známých písní přichystala záměrně. Nechybí klasiky jako "O Tannenbaum", "Pie Jesu" či "We Wish You A Merry Christmas". Ty však orchestrálními aranžemi a zpěvaččiným mrazivým vokálem působí od původních verzí značně odlišně. Zvláště na poslední jmenované a zároveň poslední stopě celé nahrávky si Tarja s přepracováním skutečně vyhrála. Konec alba tak patří k nejlepšímu momentu novinky. Podobně výrazný je i otevírák "O Come, O Come, Emmanuel", který je svou epičností náladovým opakem závěrečné stopy. Celkově je album působivé, zejména v čase Vánoc. Škoda jen, že Tarja nepřispěla vícero autorskými skladbami, nahrávce by dodaly na originalitě. Takto je to pouze další album s vánočními coververzemi, byť osobitě pojatými.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY