Druhá část reedice řadovek Kabátu dostává kapelu na stadiony

26.10.2017 14:02 - Milan Menčík | foto: facebook interpreta

Kabát v současnosti jede velké podzimní halové turné, a ve Warner Music usoudili, že to je nejlepší čas k vydání pokračování reedice řadových alb. Znovu se dostalo na čtyři kousky z období let 1997-2003, kdy se kapela už dostává na plochy fotbalových stadionů, kam se rockeři vypravili během turné k "Dole v dole".
6/10

Kabát - Original Albums vol.2

Skladby: CD1: Satan Klaus, Raketovej pes, Čert na koze jel, Jabadabadů, Wonder, Sedlák, Kabát, Lady Lane, Čejeni, Boogie českýho šífaře, Stvořenej pro Acapulco, Balada o špinavejch fuseklích, Tarantule v trenkách, Blues Folsomské věznice, Sem tam si taky dám, Všechno bude jako dřív, Králíci CD2: Teta, Víte jak to bolí, Učitel, Mám obě ruce levý, Bruce Willis, MegaHu, Ďábel a syn, Číňani, Pohromy, Prdel vody, Já si kopu vlastní hrob, Chaňa s Rylou, Brouk Pytlík, Šaman CD3: Sníh padá sníh, Go satane go, V pekle sudy válej, Na sever, Mravenci, Kanibal Hanibal, Rodinnej tank, Bára, Bum bum tequilla, Ber, Ohroženej druh, Odbilo nám klekání, Slibem nezarmoutíš, Rio Grande (Ta co tančí s vlkem) CD4: Mayrau, Dole v dole, Stará Lou, Cirkusovej stan, Kalamity Jane, Jednou nás to zabije, Irský hody, Nimrod Fábera, Bahno, Elvis, Frau Vogelrauch, Shořel náš dům, Kdo si nechce hubu spálit
Vydáno: 06.10.2017
Celkový čas: 45:33 + 35:32 + 38:09 + 42:25
Vydavatel: Warner Music
Druhý díl reedice kabátích řadovek začíná v době, kdy už za sebou formace měla prodejní veleúspěchy především za desku "Colorado" a první hity, které si broukal celý národ. "Čert na koze jel" je možná až příliš dlouhý, obsahuje hned sedmnáct skladeb, ale je napěchovaný skvělými melodiemi, hity, vtipem i energií. Přesto svou tvrdostí "Sedlák" až překvapí a "Králíci", ve kterých hraje z nástrojů jenom tuba, rozesmějí. "Blues Folsomský věznice" je text napsaný Honzou Vyčítalem pro Greenhorns. Tady však dostal slušivý motörheadovský kabát. A je tu i prakticky první klasický ploužák s drsně romantickým textem "Balada o špinavejch fuseklích".

Následující "MegaHu" minimálně v hitových intencích dost pokulhává. V koncertním setlistu kapely se déle udržel snad jen "Bruce Willis", na aktuálním turné je oprášená "Teta" a nelze zapomenout na jedinou trvalku, která zní často z rádií, "Šamana".

Návrat do hitparád zaznamenal Kabát s deskou "Go Satane Go", která svým názvem tehdy rozbouřila pořádnou diskusi. Dnes už jen pamětníci ví, že se jedná o narážku na reklamu jednoho z tehdejších mobilních operátorů a jeho slogan: "Go, Ježíšku, go!" a v textu lze jasně vyčíst namísto okultismu narážku na fakt, že se lidstvo pod vlivem reklamy dokáže chovat hodně stádovitě. Sbor Bohumila Kulínského nádherně a citlivě zpívá "Sníh padá sníh", než tuto vánoční náladu rozčísne hlas Pepy Vojtka a převede posluchače přímo do titulní skladby. A pak už to jde ráz na ráz. "V pekle sudy válej", "Na sever" a "Bára" jsou jasné megahity, další úlitbu oblíbené country udělali Tepličáci závěrečnou "Rio Grande" a baskytarista a výhradní textař Milan Špalek si zazpíval baladu "Ohroženej druh".

S "Dole v dole" je to s odstupem času malinko jako u "MegaHu". Megahitů méně, ale celkově by se tahle deska měla stavět trochu výš než předchůdce, který měl všechno mega. Syrovost prostředí, kde těžce pracují tvrdí chlapi, se zobrazuje hned v několika skladbách - kromě titulní je to třeba i "Bahno" nebo "Shořel náš dům". Humor a vtip nechybí zase u poklony Králi rokenrolu "Elvis".

Jinak se jede designově v naprosto stejných intencích, v jakých byla před rokem vydána první sada. Typologicky ten samý jednoduchý booklet a trochu nevyrovnaný zvuk. Kvitovat lze fakt, že vydané čtyři desky si lze pořídit už i samostatně na LP. A některé skladby z nich si pořádně užít na probíhajícím mamutím turné.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY