S "Woodstockem" jsou Portugal. The Man daleko dostupnější, ztrácí však svoje unikum

10.10.2017 18:30 - Ondřej Kocáb | foto: Atlantic Records

Aljašští Portugal. The Man se nikdy nebáli míchat několik různých stylů a překračovat různé hranice. Na letošní desce překvapivě hýří barvami, z alba je cítit pohoda s tanečním nádechem, zaujme několik hitovek a nečekaný příklon ke komerčně dostupnějšímu zvuku. Přivítejme tak jejich vlastní "Woodstock".
6/10

Portugal. The Man - Woodstock

Skladby: Number One, Easy Tiger, Live In The Moment, Feel It Still, Rich Friends, Keep On, So Young, Mr. Lonely, Tidal Wave, Noise Pollution
Vydáno: 16.06.2017
Celkový čas: 38:35
Vydavatel: Atlantic
Velká výzva ležela před vydáním nového materiálu před již letitým uskupením z Aljašky. Portugal. The Man nové skladby původně připravovali s producentem Mikem D, se kterým natočili celou desku, a jelikož měli materiálu dost, chystalo se rovnou dvojalbum. Jak však časem procházeli a škrtali skladby, rozhodli se nakonec všechno zahodit a začít od nuly. Zůstal u toho s nimi Mike D a k němu se připojili Danger Mouse a John Hill. Vznikla tak deska, která má ambice znít relevantně v dnešní době

Při psaní novinky frontmana Johna Gourleyho tak zasáhla tátova jednodenní vstupenka z Woodstocku, že hned v první skladbě "Number One" můžeme slyšet intro, vysnippované z festivalového soundtracku "Freedom" od Richieho Havense. "Easy Tiger" a "Tidal Wave" nabízí zase tolik elektronických nuancí a basových linek jako nic z předchozí tvorby. Další kusy se soustředí především na hitovost. Taneční "Feel It Still" se stala v USA dokonce jedničkou, skladba opět vyčnívá hlavně basovou linkou. Dosti také zaujme falzet frontmana Gourleyho, který je po mixu ve výši některých zpěvaček. K hitům alba se zařadila i hned následující "Rich Friends" s jasně zapamatovatelným riffem. Po přechodu k indie v "Keep On" se kapela v závěru chopí hip hopových choutek za pomoci hostů jako Fat Lip nebo Zoe Manville.

Jako jednotlivci fungují skladby velmi dobře, po spojení do jednoho celku pod vyleštěnou produkcí světových producentů však zaniká autenticita materiálu. "Woodstock" je pro kapelu nové svěží dobrodružství, které skalní fandové buď skousnou, anebo ustoupí těm novým.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY