Craig David naživo v Paříži

15.11.2002 05:00 - Dan Hájek | foto: facebook interpreta

Craig David je dnes již velkou hvězdou, kterýžto status si vydobyl hned svým debutem "Born To Do It". V pondělí 11. listopadu mu vyšlo nové album "Slicker Than Your Average" a součástí promoaktivit k němu byl i Craigův středeční koncert v pařížském klubu Élysée Montmartre, z něhož vám přinášíme reportáž.
Craig David
© facebook interpreta
Craigu Davidovi stačilo vydat jen jedno jediné album, aby se stal velkou hvězdou. Deska "Born To Do It" lámala rekordy, prodalo se jí okolo sedmi miliónů kusů, sklidila samé příznivé recenze a mnoho ocenění. Elton John se nechal slyšet, že pro něj je Craig David velkým talentem s úžasným hlasem a že má před sebou velkou a úspěšnou kariéru, podobné poklony mu vystřihli třeba i U2 a další hvězdy. V pondělí 11.11. vyšel jeho druhý dlouhohrající počin nazvaný "Slicker Than Your Average", přičemž pilotnímu singlu "What's Your Flava?" se v žebříčcích daří, uvidíme, co dokáže deska a jaké budou recenze. Dva dny po vydání se konal Craigův koncert v pařížském klubu Élysée Montmartre, na kterém jsem se ocitl díky laskavosti české pobočky Warner Music.

V úterý večer jsem tedy s dobře naladěnou partou nasedl do minibusu a vydal se směrem k městu nad Seinou, do Paříže. Klub Élysée Montmartre se nachází, jak již název sám prozrazuje, v pařížské magické části Montmartre. Z klubu je to třeba kousek k Moulin Rouge, slavnému to místu zábavy. Samotný klub svojí velikostí připomíná pražské Roxy, je však větší a je zahalen do odstínů červené barvy, po stěnách jsou starodávné ornamenty a štuky ženských tváří, místo velmi zvláštní, ale sedící k atmosféře samotného Montmartru.

Koncert odstartovala dvojice deejayů, kteří do skoro zaplněného klubu hustili hip hop a chvilkami se jim zdárně dařilo rozpumpovat tu správnou atmosféru. Okolo 20:30 se pódium začalo chystat pro samotný koncert Craig Davida a do reproduktorů se rozeznělo album Paula Oakenfolda "Bunkka". To jsme vyslechli skoro celé, ohlášený start koncertu (21:00) nebyl až tak přesně dodržen. Pak vše utichlo a za zvuků titulní skladby alba "Slicker Than Your Average" vše začalo. Dívenky v prvních řadách začaly omdlévat a vřískat, tak jako by do tohoto klubu přijeli koncertovat samotní Beatles. Francouzská omladina tedy vytvořila tu správnou atmosféru a jakýkoliv pohyb či dokonce zavrtění boky bylo přijato s velkými ovacemi. Pokud tuto kulisu vypnu na nulové volume, musím říci, že Craig naživo umí na výbornou. Nosnou linií koncertu byly převážně skladby z novinky "Slicker Than Your Average".

Craig David - Slicker Than Your Average
© facebook interpreta
Jednotlivé položky playlistu byly vždy představeny a chvílemi si Craig dělal srandu ze svých fanoušků, dostal i nějaké psaníčko (to bylo určitě značně zamilované) a všelijaké plyšové potvůrky. Vrátil se i ke svému debutu "Born To Do It", ze kterého vypíchl megahity "Walking Away", "7 Days", "Fill Me In" nebo i skladbu "Follow Me", které byly odměněny velkým aplausem a publikum občas zpívalo místo Craiga. Z nové desky zazněly písně "Slicker Than Your Average", "Fast Cars", "Eenie Meenie", "Personal", "Spanish" nebo "What's Your Flava?", kterou si nechal na úplný závěr koncertu. V živé podobě měly skladby z novinky větší šťávu a člověk byl nucen se pohybovat chvilku do hip hopu, pak R&B a 2 stepu. Chvilkově soulově zabarvený hlas Craig Davida byl jen již příjemným doplňkem. Koncertní verze písniček se nijak zásadně nelišily od albových, snad jen "What's Your Flava?" prošla menší úpravou. V prodloužené části začal Craig zpívat refrén dávného hitu Terence Trent D'Arbyho "Sign Your Name". Pak přišel ještě jeden přídavek a okolo hodinky trvajícímu koncertu byl konec.

Craig David a jeho doprovodná parta (klávesista, klávesista hrající i na kytaru, kytarista, tři vokalisti, bubeník a programátor) se v klubu Élysée Montmartre prezentovali v dobrém světle. Škoda, že nedošlo na mou oblíbenou "2 Steps Back" nebo na duet se Stingem "Rise & Fall", i krátká délka koncertu nebyla přivítána zrovna vřele. Craig ale rozhodně umí a pro příště se necháme překvapit, jestli toho předvede i více.

Po koncertu jsme nasedli do minibusu a vyrazili zpět do Prahy a našich domovů. Stihli jsme probrat i prvotní zážitky z koncertu a podobné věci. Výlet to byl vskutku dlouhý a všichni jsme byli statně utahaní. Tímto zdravím všechny účastníky této vydařené taškařice, bylo to fajn!

P.S. (hlavně pro fanynky): Aktuálně je Craig lehce zarostlý vousy, takže se nelekejte, kdybyste ho třeba potkali v Praze nebo kdekoliv na ulici...

Craig David, klub Élysée Montmartre, Paříž, 13.11.2002


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY