Erasure na "World Be Gone" přinášejí nádech naděje

18.08.2017 11:30 - Dan Hájek | foto: Erasure

Poslední roky jsou Erasure plodní a sedmnácté album "World Be Gone" je zastihuje v pro ně standardní kvalitě. Prvně však do svých výrazných popových melodií zapletli politiku a reflexi současné reality, což u nich trochu mate, a deska tak nezabere na první poslech. Potenciální hity ale nechybí.
6/10

Erasure - World Be Gone

Skladby: Love You To The Sky, Be Careful What You Wish For!, World Be Gone, A Bitter Parting, Still It's Not Over, Take Me Out Of Myself, Sweet Summer Loving, Oh What A World, Lousy Sum Of Nothing, Just A Little Love
Vydáno: 19.05.2017
Celkový čas: 39:11
Vydavatel: Mute/PIAS

Vince Clark a Andy Bell mají za dlouhé roky své kariéry již jasně rozpoznatelný rukopis a striktně dodržují pravidlo, že song musí mít výrazný refrén a musí se vejít do čtyř minut. Stále nikterak nepolevují v tempu vydávání alb a mají k tomu i nemálo bočních projektů, Andyho vokál však neztratil nic ze své razance a na "World Be Gone" je místy i velmi naléhavý. Ačkoliv ubylo rychlých skladeb, deska se nese spíše v pomalejších tempech (díky tomu může jeho nálada evokovat konceptuální projekt "Erasure" z roku 1995), nevytratil se cit pro silné melodické harmonie a synťákové variace.

"Love You To The Sky" je dynamický otvírák (a je jedinou písní z aktuální nahrávky, kterou asi v sobotu 19. srpna zaslechneme na pražském letišti v Letňanech, kde vystoupí coby support Robbieho Williamse), který spíše zavádí zmateční stopu před zbytkem "World Be Gone", mnohem typičtějším představitelem desky je například "Still It's Not Over". V textech už nepromlouvají jen romance, mnohem více se na povrch dere politická reflexe a pokus o napsání nějakého pop protestu. Sice se to u nich neděje prvně, ale tolik jim to neuvěříte, není to pro ně zcela typická parketa. Potemnělá atmosféra ovlivňuje finální vyznání "World Be Gone", Erasure ani tentokráte nepřekračují svůj stín a dvanáct let staré "Nightbird" zůstalo nepřekonáno.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY