Steven Wilson se v "Permanating" vydal do tanečních vod

26.07.2017 16:31 - Tomáš Rozkovec | foto: Steven Wilson

"Tak to je úlet!" chtělo by se zvolat při poslechu počinu s názvem "Permanating". Ten je dílem předního představitele britské progrockové scény Stevena Wilsona. Upřímně řečeno, milovníci tohoto stylu asi příliš důvodů k jásotu mít nebudou. Zejména poté, co interpret dopředu avizoval, v jakém duchu bude jeho nové album "To The Bone" laděno, však pravděpodobně mohli čekat cokoli. Samotný Wilson se nechal slyšet, že ho inspirovali interpreti, kteří ho ovlivnili v mládí. Jestliže v jeho předchozí tvorbě zaznívají ozvěny Pink Floyd, Genesis, Rush a dalších, na novém albu by to spíše měli býti muzikanti z opačného hudebního spektra, a to Peter Gabriel, Kate Bush či Tears For Fears. Skladby vydané jako promo k nové desce jeho slova jen podtrhují.

Pokud se podíváme na novinku blíže a nezaujatě, Wilson nám předkládá odlehčenou píseň v tanečním rytmu, kterou by klidně mohla interpretovat Katy Perry. Právě ta je v souvislosti s tímto songem v diskusích nejčastěji skloňovaná. Ano, není to žádný progresivní rock. Nutno však přiznat, že se nejedná o žádný průšvih a novinku můžeme směle zařadit do kategorie inteligentního popu. Při pozorném poslechu v ní lze vystopovat vlivy The Beatles, ABBA či ELO.

I samotný klip je poměrně bizarní. Začátek přináší komorní pohled na Wilsona usedajícího ke klavíru a jakoby mimochodem si notujícího píseň, posléze se k němu připojuje skupina indických tanečnic a tanečníků v tradičních oblecích. Žádný pompézní Bollywood se však nekoná. Vše je v jakémsi komorním duchu, přesto až nakažlivě rozjásané.

Na celkový dojem z nového alba Stevena Wilsona si budeme muset počkat do 18. srpna.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY