Karol Mikloš na "Poisoned EP" odhaluje své kořeny

21.06.2017 12:00 - Dan Hájek | foto: Deadred

Karol Mikloš se na épéčku "Poisoned" navrací ke kytarovějšímu zvuku a dává vzpomenout na britskou kytarovou scénu let osmdesátých a devadesátých, tedy z dob, ze kterých přiznaně inspirativně čerpá. Není to však žádné retro, skladbám dodává svou vlastní tvář a rukopis.
9/10

Karol Mikloš - Poisoned EP

Skladby: Poison, One Life More Or Less, You Went All Deep, Safe But Insane, Steering The Wheel Away, Malady
Vydáno: 20.02.2017
Celkový čas: 19:55
Vydavatel: Deadred/Starcastic

Od vydání desky "The Past Of The Future" uteklo dlouhých devět let, během nichž Karol Mikloš navenek působil neaktivně, ale poslední dva roky piloval "Poisoned EP". Od výrazně elektronických demo snímků se nakonec navrátil k hutnějším kytarám. Dopředu byl známý song "One Life More Or Less", který vyšel právě před dvěma lety v rámci Record Store Day na vinylovém sedmipalci, a posléze i vypalovačka "Poison". Právě zmíněná "Poison" udává ráz - kytary, rocková rytmika a jakási reminiscence na dvacet let starý debut "The Same Mist Here". "You Went All Deep" (uzavírající první stranu vinylu) je rozmáchlá věc začínající v baladickém módu, ale postupně graduje ve znamenité finále - nepřehlédnutelný je i určitý náznak Morrisseyho poetiky. Neméně silným momentem je zachmuřená obrazotvornost na téma krize středního věku v "Safe But Insane" nebo útěk ze současné reality v "Steering The Wheel Away". Protipólem je pak křehká akustická vsuvka "Malady", jež vše zahalí dojemností. "Poisoned EP" se dotýká mnoha alternativ pocitů a je určitým uzavřením jednoho kruhu a návratu ke kořenům.

Karol Mikloš sice vsadil na kratší formát alba, ale na épéčko "Poisoned" tak vtěsnal vyrovnaný materiál, který si snadno udrží pozornost. Taktéž nezrazuje svou hudební tvář a lyriku, která má jeho rozpoznatelný rukopis, to se dnes hodně počítá. Sběratelé vinylů mohou sáhnout po krásně udělané limitované edici na transparentním, zeleně zabarveném vinylu, v přebalu najdou i inlay s texty a fotografiemi, jinak je "Poisoned EP" přístupné na všech digitálních platformách.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY