Phil Rudd a starej dobrej rock'n'roll v Lucerna Music Baru

11.05.2017 14:50 - Ondřej Hricko | foto: Tomáš Rozkovec / @musicserver.cz

Phil Rudd si v poslední době moc srandy neužil. Tahanice u soudů kvůli vyhrožování a držení drog se vlekly dlouhou dobu a stály legendárního bubeníka místo u AC/DC. Dlouho ale bez hudby nevydržel a ihned po rozsudcích rozjel sólový projekt Phil Rudd And His Band, se kterým se zastavil i u nás.

Live: Phil Rudd And His Band

support: Hanta, Stroy
setlist: The Other Side, When I Get My Hands On You, Lost In America, Shot Down in Flames, Sun Goes Down, Up To My Neck In You, No Right, Repo Man, Head Job, Rock 'N' Roll Damnation, Forty Days
Fotogalerie

Phil Rudd & His Band, Lucerna Music Bar, Praha, 10. května 2017
© Tomáš Rozkovec / @musicserver.cz
Phil Rudd je považován za jednoho z nejlepších rockových bubeníků historie. I proto byl Lucerna Music Bar pěkně zaplněný, a to jak staršími zasloužilými rockery v džískách, tak i hodně mladými fanoušky školou povinnými. Ještě než Rudd rozjel svůj set se svým nově poskládaným bandem, aby představil svou jedinou sólovou desku "Head Job", vystoupili na pódiu i dvě tuzemské skupiny Hanta a Stroy.

Zatímco plzeňská Hanta drhla tradiční thrash metal Made In Czech a ocenilo ji spíš starší publikum, Stroy v čele se skvělým Michalem Skořepou odehráli velmi energické vystoupení. Jejich set se naplno rozjel spolu s druhou písní "Adam Reborn", během které se publikum konečně rozehřálo. Fantasticky vynikla i novější píseň "Like It Or Not" ze stejnojmenného EP.

Phil Rudd & His Band, Lucerna Music Bar, Praha, 10. května 2017
© Tomáš Rozkovec / @musicserver.cz
Hlavní hvězdy večera Phil Rudd and His Band započali svůj set lehce později oproti avizovanému času. Středobod kapely Phil Rudd se na pódiu objevil jakoby mimochodem a s kamennou vážnou tváří usedl za svou soupravu. Ještě než praštil do svých bubnů, působil s odloženými zuby a zachmuřenou tváří bez náznaku úsměvu jako takový soused morous od vedle ze zahrádky.

Teprve po prvních úderech a rozjeté mašině věkově podobně zkušených kolegů bylo jasné, o kom je tu řeč. Jedině během hraní působil Rudd uvolněně a spokojeně, ačkoliv věk a způsob života na něm jisté stopy zanechaly. V pauzách mezi skladbami ale nic neříkal, neusmíval se ani jinak nekomunikoval s publikem. To nechal na svém hudebním doprovodu a raději se dobíjel Red Bullem.

Phil Rudd & His Band, Lucerna Music Bar, Praha, 10. května 2017
© Tomáš Rozkovec / @musicserver.cz
Ačkoliv to mohlo někoho zamrzet, herně mu vytknout rozhodně nelze nic. Technicky precizní a stále silné údery vyzdvihovaly vcelku klasický, nijak výrazně vybočující skladby z jeho sólové desky "Head Job", která vyšla již před dlouhými třemi lety. Jen třikrát sáhl po peckách z repertoáru AC/DC a to k těm vůbec nejstarším. Fanoušky asi nejvíce potěšila hned ta první odehraná "Shot Down In Flames", během které kapelu hlučně doprovázeli. Kromě ní zazněla i "Up To My Neck In You" a "Rock 'N' Roll Damnation".

Koncert utekl rychle a po deseti písních přišel najednou konec. Ani na přídavky nebyl Rudd příliš štědrý, a tak dostala prostor jen jedna z těch lepších skladeb sólovky "Forty Days". Vystoupení v Lucerna Music Baru tak bylo hlavně o tom, vidět legendu naživo a užít si ten pravý dřevní rock'n'roll. Zamračený lídr a krátký set víc radosti nedovolil.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY