Delší pauza Debbi prospěla, s "Break" se vrací cílevědomá a vyzrálá

10.05.2017 08:15 - David Böhm | foto: Lukáš Dvořák

Co může značit čtyřletá pauza v pěvecké kariéře? Pro Debbi šlo o hledání jiného, modernějšího zvuku. Nyní na novou desku láká silným názvem "Break". A právě význam zlom skvěle vystihuje, co v diskografii této rusovlásky novinka může znamenat. Pojďme se na ni podívat blíže.
9/10

Debbi - Break

Skladby: In The Middle Of A Song, Pull Me Out, Happy Ending, So Alone, Home Weather, Save Me, Break, Hard To Believe, Shoot Me, One More Chance
Vydáno: 05.05.2017
Celkový čas: 35:05
Vydavatel: SinglTon
Hned ze začátku si ujasněme jednu věc. Debbi se na hudebním poli stále pohybuje jen jako interpretka, nikoliv autorka. Ve svém životě však učinila několik změn, které by tento fakt mohly změnit a dost možná se už promítly do zvuku aktuálního alba. Odstěhovala se totiž na statek a pořídila si koně. Důležitá rozhodně byla také změna producenta. Zpěvačka měla pocit, že s Martinem Ledvinou se už nemůže umělecky posunout. Spolupráci s Dušanem Neuwerthem si v tomto ohledu velmi pochvaluje. A také může - novinka zní aktuálně a čerstvě.

Hlavními složkami luxusního chodu jménem "Break" tvoří klavír a její silný hlas. S každým dalším soustem ale objevujeme koření pro český pop nepříliš typická. Tu dominuje elektro, jinde se zase vesele píská. Nejvíce pak překvapí malý výlet na divoký západ, "Shoot Me" za rozbouřených rytmů skvěle vykresluje mladou a ne úplně šťastnou lásku (respektive její konec). Novinka zkrátka slovo nuda nezná.

A co hity? Najdeme? Jak se to vezme. Kromě "Pull Me Out" zní ostatní písně hitově jen jakoby mimochodem. Právě druhý singl z kolekce deseti skladeb zcela vybočuje, a to především svou ulítlostí. Zpěvačka jím ale potvrdila, že rádiové léto může patřit jen jí, když si zamane.

Hlas zpěvačky pocházející z Německa na nahrávce dosahuje poloh, v nichž jsme ji ještě doposud neměli šanci poznat. Nejlépe to dokazuje finální "One More Chance", kde si vystačí jen s klavírem. Bez jakýchkoliv problémů klouže z poloh nízkých do vysokých, navíc odhaluje, že umí být i nečekaně křehký. "Největší škola ve zpívání je praxe. Za poslední roky jsme odehráli stovky živých vystoupení. Všichni kolem mě říkají, že jsem se vyzpívala, a i já sama cítím, že mám jistější a vyzrálejší projev. Důležitou roli v tom samozřejmě hraje i věk," poodhaluje. Bez slušné výslovnosti nemá ale ani ten nejlepší hlas šanci uspět. Ta ale ani na debutu nečinila Debbi potíže, a tak i v tomto ohledu má třetí řadovka ke světovosti velice blízko.

Deska skvěle ladí k aktuálnímu ročnímu období. Stejně jako jaro je hravá, svěží, neutápí se ve smutku a s každým dalším poslechem rozkvétá. O to víc pak zamrzí, když skončí. Deset songů uteče jako nic. Člověk si pak říká, že z necelých čtyřiceti rozpracovaných jich šlo snad ještě pár přihodit. Dušan Neuwerth ale z interpretky vymáčkl to nejlepší. Tohle se bude příště překonávat těžko.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY