Skety na albu "Týdytý" potvrzují svou žánrovou rozmanitost

06.05.2017 15:00 - Milan Menčík | foto: facebook interpreta

Pražský vokální sextet Skety oslavuje sedmou sezonu své existence druhým řadovým albem "Týdytý". Své jazzové a swingové kořeny zde protahuje i do dalších hudebních směrů zásluhou svou i pozvaných hostů. Na desce se jich sešla slušná řádka, ti ale kapelu rozhodně neupozadili, ani disk nerozmělnili.
7/10

Skety - Týdytý

Skladby: Dadaismuz (feat. Ondřej Ruml), Nevěsta (feat. Aneta Langerová), Jsi z jiný planety (feat. Votěch Dyk a Klára Vytisková), Trosečník (feat. Robert Nebřenský), Projev, Třicet případů majora Zemana, Biolom - impro (feat. Lenka Dusilová), Nech to koňovi (feat. Xindl X), Vše, co jste chtěli vědět o a cappella (feat. Alexander Hemala), 10. Já mám rád štrůdl, Týdytý, Brazilike
Vydáno: 31.03.2017
Celkový čas: 54:53
Vydavatel: Warner Music
Móda á capella formací a projektů nabývá na intenzitě. Vzpomeňme na 4TET, Fragile nebo Ondřeje Rumla s deskou "Nahubu". O kapele Skety ale příliš slyšet nebylo. Vznikli v roce 2010, vydali debutový disk, posbírali několik cen a spolupracovali například s Wabim Daňkem na jeho projektu Wabi & Ďáblovo stádo a s Michalem Pavlíčkem na jeho jubilejním koncertu. Aktuální deska "Týdytý" je směskou autorského a převzatého repertoáru, navíc se zajímavými hosty. Zaujme především povedený duet Vojtěcha Dyka s Klárou Vytiskovou "Jsi z jiný planety", "Nevěsta" z alba "Na Radosti" Anety Langerové i typická xindlovina "Nech to koňovi", kterou zvládne udýchat snad jenom on. Smysl pro humor dokazuje formace zařazením melodie ze "Třiceti případů majora Zemana" i adorací nejoblíbenější buchty recenzenta "Já mám rád štrůdl". Jenom některé skladby (skrytá "To bylo divný" nebo titulní) jsou se svojí devíti či sedmiminutovou stopáží i při své psychedelii snad až příliš dlouhé.

Skety talent rozhodně mají a nastoupená cesta s vlastním i převzatým repertoárem a multižánrovost, kde se nedbá na fakt, jestli je něco folkové nebo jazzové, mainstream nebo underground, ale hlavně jestli je to kvalitní, jim dává rozhodně do budoucna šanci. Schopnost prorazit a udržet si pozici určitě mají.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY