Wild Tides oslavují češtinu s novou deskou "Sbohem & šáteček"

27.04.2017 17:44 - Ondřej Kocáb | foto: facebook interpreta

Pražská trojice Wild Tides se celou svoji dosavadní historii prezentovala anglickými texty. To však platilo pouze do loňského říjnového koncertu, na kterém se tak trochu rozloučili. Od té doby připravovali novou, v pořadí třetí studiovou desku. Jasnou změnou je čeština, která nyní dostává přednost na úkor angličtiny. Novinka "Sbohem & šáteček" vychází 1. května u labelu BiggBoss.

Hned první singl, který je venku dva měsíce, vzbudil velký zájem a Wild Tides se dostává stále větší pozornosti. Skladba "Do voka drát" přinesla kromě punkového zápalu a dávky energie především zábavné hrátky s mateřským jazykem, což je hlavní cíl celé desky. Členy kapely totiž vždy bavila poetika tuzemských textů šedesátých a sedmdesátých let, kterou hodnotí výš než tehdejší práci zahraničních textařů. Novým materiálem tak chtějí dát jasné znamení, že je velká škoda, že se čeština v této době zanedbává a světově podle mnohých může znít pouze anglicky zpívající kapela.

"Nesmrtelnost český písně týhle doby totiž, krom jejího neoddiskutovatelnýho propojení s tuzemskou avantgardou, spočívá i v absurdní realitě, že ač se z mnoha našich nejoblíbenějších písniček ve finále vyklubaly předělávky, přesto na ně nedáme dopustit právě kvůli tomu, jak geniálně byly svýma textama zasazený do kontextu života u nás," vysvětluje frontman Jakub Kaifosz, načež pokračuje: "Zakopaným psem celý týhle vtipný problematiky je si uvědomit, že textaři, na který se ve stínu velkých jmen interpretů dneska zapomíná, byli ve srovnání se svými zahraničními současníky na absolutně jiný úrovni práce s jazykem. A to se navíc jedná o jazyk, kterej oproti angličtině není zrovna z dvakrát nejzpěvnějších."

Nová deska bude obsahovat deset nových skladeb, které byly natočené v německém Erfurtu, poblíž hranic. S deskou kapele vypomáhal Martin Přikryl, kytarista The Prostitutes. V plánu je již i křest novinky, který proběhne 16. května v pražském Café V lese i s podporou několika hostů. Další koncert se poté odehraje i 20. května v brněnském Kabinetu múz.

Foto: Jan Nožička / Headliner


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY