Divokej Bill posílá na pulty prodejen svou "Tsunami"

24.04.2017 08:25 - Milan Menčík | foto: facebook interpreta

Divokej Bill dokončil práce na chystaném sedmém řadovém albu. To ponese název "Tsunami" a 5. května vyjde pod hlavičkou Supraphonu digitálně i na CD. Poprvé v historii formace však nahrávka vyjde o pár dní později i na LP. "Vinyl prožívá vzestup, dříve taková šance nebyla. Navíc velká deska zní trochu jinak než CD nebo mp3 a má i své výtvarné stránky. Mp3 nemůžete držet v ruce, nemá obal s fotografiemi, nemá žádnou vůni atd. LP je důstojný umělecký předmět, ve kterém je navíc uložena hudba," vysvětluje producent alba Pavel Karlík.

Divokej Bill - Tsunami
© facebook interpreta
Exkluzivní křest, na kterém budou některé nové skladby představeny, se uskuteční 3. května v prodejně Supraphon Musicpoint na Jungmannově náměstí 17, Praha 1, kde bude album také přednostně v prodeji. Následně se uskuteční také turné, které začne 25. května v Plzni, čítá celkem dvacet tři zastávek napříč republikou a kapela ho zakončí 2. září v domovských Úvalech.

"Nových věcí bychom chtěli hrát co nejvíce, na všechny však asi nedojde, ale tak polovinu desky určitě představíme i naživo, to je vždy výzva, která nás baví," říká frontman Vašek Bláha. Na margo nového materiálu dodává: "Písničky jsme jako vždy sbírali delší dobu, některé vznikly v mezidobí od poslední desky zbrusu nově, jiné byly rozpracované již řadu let a čekaly na ztvárnění. Taky jsme dorazili nějaké nápady, co se nevešly na předešlou desku. Pomalé i rychlé, vážné i veselé, je to tak půl na půl.

Tvoříme tak, že se přinese nápad a ve zkušebně se přemílá a přemýšlí, jak ho zpracovat. Kvůli rozmanitosti jsme pár pecek taky dotvořili až ve studiu. Snažili jsme se jak experimentovat, tak zachytit náš klasický syrový zvuk. Do celkového zvuku, aranží a vlastně všeho také velkou měrou zasáhl náš producent Pavel Karlík ze studia Sono, se kterým děláme už třetí studiovou desku."

Dvanáct nových písní je autorským dílem Vaška Bláhy a Romana Procházky. Producentsky desku zaštítil Pavel Karlík. Zajímavě je také vyřešen booklet alba. "Máme připravenou takovou 'hru' pro fanoušky, kteří si koupí jak klasické CD, tak i naše vůbec první LP, které se chystáme vydat ke startu turné. Myslíme, že na to přijdou sami, ale samozřejmě vše kolem této 'hry' budeme postupně odtajňovat, jakmile bude deska venku prostřednictvím našich webových stránek anebo Facebooku," naznačuje Procházka.

Rozpis koncertů je k mání na webu i facebooku kapely.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY