"Timeless: The All-Time Greatest Hits" přináší zase ty samé, i když skvělé písně Bee Gees

04.05.2017 17:30 - Milan Menčík | foto: facebook interpreta

Bee Gees jsou sice už dávno neexistující kapelou, jejich silný odkaz však stále funguje a asi ještě dlouho bude. Letos si připomínají čtyřicet let horečky sobotní noci znovu vydaným soundtrackem a jako předkrm má fungovat tento výběr největších hitů.
6/10

Bee Gees - Timeless: The All-Time Greatest Hits

Skladby: Spicks And Specks, New York Mining Disaster 1941, To Love Somebody, Massachusetts, Words, I've Gotta Get A Message To You, I Started A Joke, Lonely Days, How Can You Mend A Broken Heart, Jive Talkin', Nights On Broadway, Fanny (Be Tender With My Love), You Should Be Dancing, How Deep Is Your Love, Stayin' Alive, Night Fever, More Than A Woman, Too Much Heaven, Tragedy, Love You Inside Out, You Win Again
Vydáno: 21.04.2017
Celkový čas: 78:11
Vydavatel: Universal
Dneska už to možná málokomu přijde, ale ve druhé polovině šedesátých let šlapali bratři Gibbové v popularitě Beatles pořádně na paty a 220 milionů prodaných desek také nespadlo jen tak z nebe. Do drsného světa bigbítu přinesli jistou uhlazenost, falzety, skvěle vystavěné vícehlasy, a i když začátky jejich kariéry jsou spojeny s pendlováním mezi Velkou Británií a Austrálií a komplikacemi s tím spojenými, bráchové se nedali ničím příliš rozhodit a vyšlapali si cestu, která je dodnes jedinečná.

První deskou "Three Kisses Of Love" to v roce 1963 začalo. Na ní se dokonce hned objevil první number one hit "Spicks And Specks", který tuto kompilaci otevírá. Málo se ví, že českou verzi pod názvem "Sto kouzelnejch slok" nazpíval Karel Černoch. A tím záliba našich umělců v písních této formace nekončí. "Massachusetts" proslavil pod stejným názvem Václav Neckář a "Stayin' Alive" jako "Hodinu H" zase Marie Rottrová.

Ze zmíněného výčtu vyplývá, že s postupem času toho bigbítu ve tvorbě Bee Gees ještě víc ubylo na úkor taneční muziky či rhythm and blues. Zatímco druhá polovina šedesátých let, alespoň co se jejich největších hitů týká, byla ve znamení hlavně pomalejších rytmů a smyčcových aranží, s kultovní "Saturday Night Fever" přibylo rytmičnosti. A pravda - hitů neubylo, ba naopak. V tomto směru to však bylo už v následujících dekádách horší, což je patrné i z tohoto výběru, kde je poslední položkou skladba "You Win Again" z roku 1987.

Přitom v původní tvorbě formace pokračovala i nadále a poslední regulérní řadové album "This Is Where I Came In" vydala v roce 2001. Jenže o dva roky později zemřel Maurice Gibb a definitivní přítrž možnosti obnovení kapely zasadila smrt Robina Gibba v roce 2012. Barry Gibb (dle jeho iniciálů kapela dostala jméno) nikdy sólistou nebyl, okolnosti ho však donutily, aby za pomoci svých synů Stephena a Ashleyho natočil sólové album "In The Now".

Vraťme se však k recenzované kompilaci. Hudba, která se na ní nachází, je jednoduše skvostná. Bee Gees byli ve své době jedineční, sví, nikoho nekopírovali, naopak určovali trendy. Recenzent má však problém s tím, že kompilací největších hitů kapely vyšlo už nepřeberné množství a určitě se nedá říct, že tahle je tou nejlepší. Prostě jen zrecyklovala jedenadvacet největších hitů, nepřidala nic navíc, žádné rarity či bonusy. Proto pokud by se někdo odhodlal pořídit si pro doplnění své audiografie výběr od této legendární kapely, raději ať sáhne například po dvojalbu "The Ultimate Bee Gees" z roku 2009.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY