Parkway Drive a pražské publikum? To byla ve Foru Karlín láska na první pohled

30.03.2017 09:45 - Ondřej Hricko | foto: Vojta Florian / musicserver.cz

Praha měla tu čest odstartovat velké evropské turné nekorunovaných hvězd metalcoreu Parkway Drive z australského Byron Bay. Ti si jako své hosty pozvali britské hvězdičky Asking Alexandria s navrátilcem Dannym Worsnopem a kalifornskou hardcorovu stálici Stick To Your Guns.

Live: Parkway Drive

support: Asking Alexandria, Stick To Your Guns
setlist Stick To Your Guns: Against Them All, Empty Heads, Universal Language, What Choice Did You Give Us?, Such Pain, Amber, We Still Believe;
setlist Asking Alexandria: Welcome, Dear Insanity, To The Stage, Dedication, Someone, Somewhere, Run Free, The Death Of Me, Moving On, The Road, Not The American Average, The Final Episode (Let's Change The Channel);
setlist Parkway Drive: Wild Eyes, Carrion, Dedicated, Vice Grip, Karma, Sleepwalker, Dark Days, Destroyer, Boneyards, Writings On The Wall, Idols And Anchors, Bulls On Parade, Swing, Crushed, Bottom Feeder
Fotogalerie

Stick To Your Guns, Praha, Fórum Karlín, 29.3.2017
© Vojta Florian / musicserver.cz
Parkway Drive už Českou republiku navštívili hned několikrát a pokaždé přesvědčili, proč jsou považováni za současnou špičku metalcoru. Teprve letošní turné, které odstartovalo v Praze, však pojala australská parta skutečně ve velkém. Před koncertem prosakovaly informace, že kapela chystá efektní pódiovou i světelnou show a průřez tvorbou s důrazem na poslední, snad nejlepší album "Ire" z roku 2015. Nakonec to bylo ještě daleko lepší, než jsme si uměli představit.

Večer zahájili američtí Stick To Your Guns, kteří na scéně platí za koncertní jistotu. Svou půlhodinku využili na maximum a nasázeli do publika co možná nejvíc svých tradičně pojatých hardcorových pecek. Zpěvák Jesse Barnett využíval všechna klišé žánru, a tak nemohla chybět macho gesta, pohupování, skákání ani pobíhání po pódiu. Energický set splnil, co měl. Fanoušci se rozehřáli v pořádném circle pitu a zakřičeli si u písní, zejména z alba "Diamond", jako "We Still Believe" či "Against Them All", která se stala otvírákem celého setu.

Asking Alexandria, Praha, Fórum Karlín, 29.3.2017
© Vojta Florian / musicserver.cz
Velké očekávání budilo vystoupení britské party Asking Alexandria, do jejichž řad se vrátil původní lídr Danny Worsnop. Denis Stoff, který v roce 2015 nahradil za mikrofonem právě Dannyho, se u kapely moc dlouho neohřál a po roce putoval zpět na rodnou Ukrajinu. Stačil však s nimi nahrát jedno poměrně povedené album "Black", jehož náplní byla nasranost na odchod původního frontmana. Z pochopitelných důvodů tak žádná skladba z této desky v Praze nezazněla a skupina se soustředila na své předchozí tři nahrávky.

Asking Alexandria, Praha, Fórum Karlín, 29.3.2017
© Vojta Florian / musicserver.cz
Asking Alexandria odehráli svůj set naplno, i když navzdory svému věku trochu profesorsky a chladně. Nepříliš přesvědčivý byl ovšem Danny Worsnop, který dřívějšího tahouna připomínal jen ve vyšších vokálních polohách, kde jeho hlas pořád pěkně řezal. V melodických pasážích ale moc jistý nebyl a byly okamžiky, kdy jeho zpěvu nebylo moc rozumět. Občas vykřikl nějaké osvědčené fráze, ale jinak byl jeho projev zklamáním. Po pódiu se procházel, plival vodu, ale nadšení z něj zrovna nesršelo. Své fanoušky snad Britové vyloženě nezklamali, ale mohl to být větší odvaz. Kdo Dannyho viděl s jeho novou partou We Are Harlot, musel uznat, že s nimi mu to šlapalo o dost víc.

Vystoupení Parkway Drive bylo jiné kafe. Takhle nabušený, pozitivní, vizuálně úchvatný, energický, hudebně precizní a sympatický výkon autor článku už dlouho neviděl. Ač se pořád jednalo o corový večírek, australská parta ukázala, v čem je o řády lepší než kolegové z celého světa. Parkway Drive s veleúspěšnou deskou "Ire" prolnuli agresivní metalcore s rockovým základem, aniž by ztratili cokoli z původního řezavého soundu.

Parkway Drive, Praha, Fórum Karlín, 29.3.2017
© Vojta Florian / musicserver.cz
Nejen zpěvák Winston McCall, ale celé osazenstvo kapely jsou ohromní sympaťáci a pozitivní dojem přenesli i na publikum, které je přivítalo skutečně impozantně. Téměř zaplněné skandující Forum Karlín McCalla hned zkraje dojalo a během koncertu několikrát ocenil srdečné přijetí pražského publika, které reagovalo na hudbu australské formace obdivuhodně. Poprvé McCalla dostalo, když začalo zpívat úvodní popěvek otvíráku celého setu, skladby "Wild Eyes" z alba "Atlas".

Parkway Drive, Praha, Fórum Karlín, 29.3.2017
© Vojta Florian / musicserver.cz
Od té chvíle chemie mezi publikem a kapelou fungovala na výtečnou. Aby ne. Parkway Drive přivezli skutečně ohromující show, během které nechyběly skvělé světelné efekty, stoupající plošiny, ohně, pyrotechnika a nakonec i otáčivý kokpit s bicími během sóla na závěr vystoupení. Ale ani efektní pódiová show by nebyla ničím, kdyby Parkway Drive hudebně neexcelovali. Sázeli jednu pecku za druhou, aniž by set působil monotónně. Snad nejlépe vyzněly písně z posledních dvou desek "Atlas" a "Ire". Druhá zmíněná také měla nejvýraznější zastoupení a jejího zástupce mohli diváci slyšet hned šestkrát. Samozřejmě nechyběla drtivá pecka a jeden z vrcholů večera "Destroyer", pomalejší, ale o to údernější "Vice Grip" ani největší hitovky "Crushed" a "Bottom Feeder", které přijaly roli jediných přídavků.

Během setu nemohly chybět ani pěkně masivní circle pity, kterých se účastnilo slušné množství nažhavených fanoušků a neutuchající kotel pod pódiem. Fanoušci pařili po celé ploše Fora Karlín a i v zadních řadách nenechala hudba metalcorových hvězd takřka nikoho jen tak staticky postávat. Zážitek z koncertu byl obrovský a zcela jistě jde o jeden z vrcholů jarní sezony. Parkway Drive si svůj status hvězd a jedniček metalcoru zaslouží, a to díky svému civilnímu a přesto preciznímu vystupování, originální a nápadité hudbě, díky které se liší od stovky dalších i pódiovou prezentací, ze které nešlo ani na vteřinu spustit oči. Byl to dokonalý koncert, a to bez přehánění.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY