Team se na kolekci "Od A po Zet" vrací hlavně ke svým začátkům

01.04.2017 10:00 - Milan Menčík | foto: Tereza Váchová / musicserver.cz

Team před Vánoci přišel na hudební trh s dalším výběrovým albem. Má již x-tá výběrovka kapely, která už prakticky deset let žije jen z koncertů, ještě smysl? Nebo se jedná pouze o to, jak vytáhnout z kapes hladových fanoušků další peníze? Odpověď se snažíme najít v recenzi.
6/10

Team - Od A po Zet

Skladby: CD I. (A-L): Ak nie si s nami, Beh, Čo nás čaká, Čo s tým, Diera do sveta, Držím ti miesto, Chlapci so zlou povesťou, Internátne ráno, Jeden kabát jedna koža jedna tvár, Koľko je takých slov, Krátke lásky (sú tie najdlhšie), Kto z nás dvoch sa lásky opýta?, Kúsok pravdy, List od Vincenta CD II. (L - S): Lietam v tom tiež (Prichytený pri živote), Máš moje číslo, Malá nočná búrka, Minca vo vzduchu, Nároční, Nebuď pes!, Na jednej lodi, Óda (… na tie cesty po tele), Pieseň pre nesmelých, Prievan v peňaženke, Reklama na ticho, S tebou bez teba, Severanka, Šoubiznis je drina CD III. (S - Ž): Som v tom, Štatistika švihnutých, Ten krátky nápis, Tvoj malý strach, V hlave mám, Veľké slová, Vitajte do zlých čias!, Vojny mužov so ženami, Zas mi chýbaš, Zlí chlapci, Ženy a kvety sa nekradnú, Ženy v čiernom, Život je nuda, Ženská menom Panika
Vydáno: 24.10.2016
Celkový čas: 51:47 + 56:58 + 53:52
Vydavatel: OPUS, a.s.
Při poslechu kompilace nacházím dva základní úhly pohledu, ze kterých se na ni dá nahlížet - jeden pozitivní a jeden negativní. Negativní faktor je filosofie či koncepce trojalba. I když se jedná o další díl kolekcí Opusu "1-2-3", kompletní první tři alba formace na něm nenajdete. Jedná se o výběr postavený z nahrávek, které vyšly ve vydavatelstvích Opus a Tommü Records.

Tomu by se ještě dalo porozumět. Deska "7edem" však do tohoto formátu jednoduše nezapadá. Za a) vyšla u FORZY a za b) proto, že zvuk formace už v tu dobu byl dost jinde. Navíc se jednalo o v podstatě comebackové album Teamu (s Palo Haberou za mikrofonem). Proto je škoda, že zde dostává tak zásadní prostor.

Pozitivum vidím v tom, že kapelních megahitů typu "Reklama na ticho", "Držím ti miesto" či "Severanka" zde zas tolik není, naopak hodně prostoru dostávají skladby, které se nestaly hity na první dobrou. Dokazují tak, že Team má i jiné dobré písně - nejen fláky, které při neustálém koncertním omílání a naprosté absenci novinek už mohou lidem lézt krkem. Připomínají nám pěvecký i skladatelský um Milana Dočekala, mladickou energii kapely i její dostatečnou virtuozitu. "Máš moje číslo" nebo "Čo nás čaká" jsou pak čirým potěšením Haberových fanoušků hladovějících po nových písních.

Samozřejmě nelze zapomenout na povedený singl "Viem, čo cítiš", který kapela prezentovala na zatím poslední koncertní šňůře. Nevypadá to ovšem, že by nový nosič byl na cestě, i když kapela v letošním roce chystá jen naprosté minimum letních festivalových vystoupení. Fakt, že se první náklad rychle rozprodal, dokládá, že hlad po písničkách Teamu je pořád dost velký. Je však otázkou, jak dlouho ještě bude fanoušky bavit chodit na koncerty složené ze stále stejných písní, hraných pouze v pozměněném pořadí.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY