Staří INXS definitivně naposledy

24.10.2002 05:00 - Honza Balušek | foto: facebook interpreta

Jen málokterý výběr hitů má své opodstatnění kromě snahy vytáhnou z kapes příznivců další peníze. Kompilace "Definitive INXS" této australské kapely však svůj logický důvod vydání má a kromě devatenácti skvělých pecek z historie skupiny nabízí i dvě dosud nevydané a navíc výborné bonusové skladby.
8/10

INXS - Definitive INXS

Celkový čas: 78:23
Vydavatel: Universal
Australské kapele INXS trvalo hodně dlouho, než se vzpamatovala z tragického odchodu svého frontmana Michaela Hutchence. Nyní se však rozhodli definitivně skoncovat s minulostí, pořádně se nadechnout a vykročit do další hudební kariéry pravou nohou. Polovina října byla totiž ve znamení vydání tří rozdílných hitových kompilací (jedna pro Evropu, druhá pro USA a třetí pro Austrálii), tří reedic nejslavnějších desek obohacených o bonusové nahrávky a jen pár dnů po datu vydání oznámili, že Jon Stevens, který s nimi poslední dva roky občas koncertoval, se stává plnoprávným členem kapely a začínají s ním pracovat na zbrusu novém albu, které plánují vydat příští rok. Z výše uvedeného vyplývá, že výběrovka "Definitive INXS" má narozdíl od jiných vánočních sbírek hitů své opodstatnění (i když jedny "Greatest Hits" už kapela na triku má). A navíc je plná skvělé hudby.

Je otázka, zda INXS vůbec ještě budou něco bez Hutchence, který sice vypadal jako drzý floutek, ale bezpochyby byl i výtečný muzikant. Mezi jedenadvaceti zaznamenanými písničkami samozřejmě nechybějí skvostné hity jako "Need You Tonight", "Disappear" či "Suicide Blonde", ale posluchač méně obeznámený s jejich tvorbou zde najde skvosty i v případě na až tak známých písniček. Mezi ně patří například přímočará rocková pecka "Just Keep Walking" (více než dvacet let stará!), elektronicky rozborcená "The Gift" nebo něžná popůvka "Beautiful Girl". Mezi skladbami najdete jak jasné rádiové hity, tak i umělecky poněkud náročnější kousky, ale vybrané písničky skvěle reprezentují kariéru této kapely. Výhrady mohu mít jen k halekačce "Baby Don't Cry" (která sice hned vleze do uší, ale nejde ji z nich vytřepat!) či coververzi "Born To Be Wild", ta je skutečně zbytečná a nudná.

Jak je zvykem, i tato kompilace obsahuje bonusové skladby, obě více než deset let staré, ale dosud nikde nevydané. Jakkoli by se mohlo zdát, že se musí jednat o naprosté zbytky, když se nedostaly na alba ani na béčka singlů, obě jsou překvapivě povedené. Za pilotní singl byla zvolena rozjuchaná písnička "Tight", ale druhá bonusovka "Salvation Jane" disponuje takovým nábojem a chytlavým refrénem , že se k těm největším hitům INXS bez problémů může podívat přímým pohledem do očí.

Je málo hitových kompilací, které skutečně plně obsáhnou tvorbu kapely a nemají za úkol jen vytáhnout prachy z kapes fanoušků. "Definitive INXS" k nim bezpochyby patří a pokud doma nemáte žádné jejich řadové album, koupí tohoto cédéčka rozhodně nemůžete sáhnout vedle. Pokud je ovšem vaší oblíbenou hudbou jemně taneční či rockový pop. Ale možná i když není. Nová podoba kapely má rozhodně na co navazovat a čemu se snažit vyrovnat. Držme jim alce!


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY