Nikdo nemiluje kytary tolik jako Band Of Horses

04.03.2017 10:07 - Jan Trávníček | foto: Čestmír Jíra / Musicserver.cz

Trochu nadnesenou parafrázi největšího hitu kapely v nadpisu nám jistě odpustíte, podstatné ale je, dává jasně na srozumněnou, o co jde v písních Band Of Horses především. Kytary hrály ve čtvrtek večer v Lucerna Music Baru prim a takovou spoušť jako tentokrát nezažijete každý den.

Live: Band Of Horses

místo: Lucerna Music Bar, Praha
datum: 2. března 2017
Fotogalerie

Band of Horses, Lucerna Music Bar, Praha, 2.3.2017
© Čestmír Jíra / Musicserver.cz
Seattle. Jen při vyslovení toho města musí každému hudebnímu nadšenci vyskočit v hlavě tolik asociací. Nirvana, Pearl Jam, Soundgarden, label Sub Pop a grunge jako takový. Kostkované košile. Kšiltovky. Neupravené dřevorubecké plnovousy. Větrné a deštivé počasí. Zima.

Ano, i Band Of Horses vznikli právě tam. A pokud od nich znáte jen dva nejznámější hity "No One's Gonna Love You" a "The Funeral", asi byste čekali, že jejich první koncert u nás bude spíše pomalejší, folkrockovou záležitostí s občasnými zastávkami v nevýrazném country. Poslechovka, u níž se budete kolíbat do rytmu. Vždyť jen těch seriálů, kde všude se tyto singly objevily: One Tree Hill, Chuck, Numb3rs, 90210, Gossip Girl, How I Met Your Mother, spousta filmů, videoher, sólovka Cee Lo Greena... Je toho moc. A všechno jsou to v zásadě takové klidnější záležitosti. Logicky tak takový musí být i koncert, ne? Kdepak.

Band of Horses, Lucerna Music Bar, Praha, 2.3.2017
© Čestmír Jíra / Musicserver.cz
Pětičlenná formace je podobně jako Biffy Clyro, Foals, Kensington či Dry The River jednou z těch, která z desek může znít docela příjemně, teprve naživo ale naplno cení zuby a nechává padat brady. Zmínka o počasí nebyla náhodná, když totiž Ben Bridwell zpíval, větrák mu fučel do obličeje a díky jeho neuvěřitelnému nasazení, s nímž si nezadá ani s Jesse Hughesem z Eagles Of Death Metal, to celé vyvolávalo pozoruhodné obrazce. Jakoby hustě pršelo, z nebe útočily blesky a frontman proti tomu napnul všechny síly a snažil se svým zpěvem bouřku porazit. V kombinaci s třemi kytarami šlo o masivní sílu zvuku, kterou nešlo zastavit.

Mohutná tlaková vlna smetla veškeré očekávání a předsudky, na pódiu se odehrával jedinečný koncert, v němž se všichni muzikanti viditelně skvěle bavili, zároveň ale jeli naplno. Zničující riffy nutily protagonisty k prožívání každého tónu, kulatá scéna místy připomínala fitness sportoviště se skákajícími a divoce se zaklánějícími sportovci. Jen měli místo upnutých triček neupravený zevnějšek. Protože když žijete rock'n'rollem, na hlouposti není čas.

Band of Horses, Lucerna Music Bar, Praha, 2.3.2017
© Čestmír Jíra / Musicserver.cz
Občas je na pódiu doplnili i pódioví technici, na klávesy parádně zasóloval Ryan Monroe, zpěv úspěšně na chvíli převzal kytarista Tyler Ramsey a pochopitelně se několikrát i zpomalilo, aby došlo (nejen) na dva největší hity. Nepřekvapí, že šlo o velký zážitek a pro mnohé i splnění dlouholetého snu. Fantasticky se předvedla i předkapela L.A., což nejsou ti fádní Češi, nýbrž neméně zajímavá sebranka připomínající něco mezi Dashboard Confessional, Stereophonics a ranými Train.

Snažit se ale vypíchnout jednotlivé momenty nemá valného smyslu. Band Of Horses předvedli v po okraj zaplněném Lucerna Music Baru tak strhující show, že jejich chystané srpnové vystoupení na rakouském FM4 Frequency rázem patří mezi nejočekávánější momenty festivalové sezóny. Více takových koncertů!


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY