Se "Selfie" s Flattus chybu rozhodně neuděláte

01.02.2017 18:00 - Ondřej Hricko | foto: facebook interpreta

Pražská crossoverová parta Flattus patří mezi zvučná jména tuzemské klubové scény. Studiově ale činná příliš není, aktuální deska "Selfie" je totiž první plnohodnotnou nahrávkou po téměř deseti letech. Fanoušci museli v mezidobí vzít zavděk alespoň dvěma EP z let 2010 a 2012. Vyplatilo se dlouhé čekání?
7/10

Flattus - Selfie

Skladby: Loutka, Sorry, mám se rád, Děti noci, Záblesk, Selfie, Nesvolená, Zpívej, Přeoperovaná, Kapitán, Jane (live), Nesvolená (Unplugged)
Vydáno: listopad 2016
Celkový čas: 44:05
Vydavatel: vlastní náklad
Poslední nahrávka Flattus z roku 2007 "Za stěnou" už je skutečně vousatým materiálem, který si vyloženě říkal o nástupce. Kapela sice vydala dvě EP, ale ty hlad po novém materiálu ukojily jen po troškách. Novinka "Selfie" nikterak výrazně neuhýbá ze stylu, kterým se Flattus za více než dvacetiletou existenci prezentují. Jejich rukopis přesně odpovídá náplni označení crossover. Kapela skutečně střídá a proplétá žánry, ať už jde o rock, pop nebo metal. Mezi styly přeskakuje s nadhledem a obratností, hodnou zkušených matadorů.

Desku otevírá ostrá, metalová vypalovačka "Loutka", která navnadí a příjemně naladí posluchače k poslechu. V podobném duchu se nese i další povedená píseň "Sorry, mám se rád". Jedním z vrcholů nahrávky jsou ovšem klidnější rockovější "Děti noci", kteří se do paměti zapíšou zřejmě nejtučnějším písmem. Skoro rádiová pecka ovšem nesklouzává do nucené podbízivosti a zachovává si syrovější tvář. Stejně jako titulní nabroušená "Selfie", která představuje drsnější obraz kapely.

Velmi mile vyznívá hostování zpěvačky Žanet Vargové, působící jinak v kapele Nanosféra, která vypomohla vokály v písních "Zpívej" a "Přeoperovaná". Zejména první jmenovaná je velmi zdařilá balada, která album sympaticky zpestřuje, aniž by působila jako nucený cajdák vprostřed nahrávky. Vargová si zde s frontmanem Jirkou Haškem střihla působivý duet, který patří k nejsilnějším momentům nahrávky.

Kolekci zakončuje živé provedení písně "Jane" natočené v ostravském klubu Garage a "Nesvolená" natočená bez napětí. Podobný koncept si už ostatně Flattus vyzkoušeli na své eponymní desce z roku 2005. A jsou to i tyto závěrečné písně, díky kterým novinka nenudí ani v posledních vteřinách a působí posluchačsky až do posledních minut atraktivně.

Produkce se ujal Michal Skořepa, mimo jiné zpěvák Stroy, který se do této činnosti v poslední době pustil s vervou. Novince "Selfie" vtiskl silný, hutný zvuk, o němž nelze říct nic špatného. O texty se povětšinou postaral publicista Jan Martínek a i on odvedl dobrou práci. Texty u skladeb "Sorry, mám se rád" či "Děti noci" jsou působivé a pisatelsky obratné. "Selfie" je tak po všech stránkách dobře odvedené dílo, které fanoušky kapely potěší, přestože revoluci v tuzemské hudbě asi neodstartuje.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY