Kompilace "Big Beat Line 1965 - 1968" znovu mapuje československý bigbít

15.01.2017 11:49 - Milan Menčík | foto: facebook interpreta

Pro populární hudbu byla šedesátá léta jedním z nejdůležitějších období nejen ve světě, ale i u nás. Dokazuje to i dvojalbová kompilace "Big Beat Line 1965 - 1968", která volně navazuje na loňskou "Beatline". U Supraphonu vyjde 20. ledna .

Srovnávání se s Velkou Británií či Amerikou je sice liché, ale i v České republice a na Slovensku začalo v šedesátých letech vznikat množství souborů a kapel, které se zabývaly muzikou, jež nebyla tehdejšímu komunistickému režimu příliš po srsti. Od roku 1962 se v Praze daly tyto formace počítat na stovky, první regulérní bigbítové album "Želva" od Olympicu však vyšlo až v roce 1968.

Big Beat Line
© facebook interpreta
Možná i proto má Olympic na této kompilaci svůj prostor hned pro deset z celkového počtu šedesáti skladeb. Kromě nich se zde však nachází i spousta skvělých zpěváků té doby - Karlové Kahovec a Černoch, sourozenci Ulrychovi, Vladimír Mišík, Viktor Sodoma či Pavel a Petr Novákovi - a spolu s nimi i vynikající instrumentalisté Karel Svoboda, Radim Hladík či J.F.Obermayer.

Maximum písní, které se dalo vložit na tyto dva disky, bylo remasterováno z původních pásů, obsáhlý booklet má uvnitř řadu dokumentárních fotografií a dá se očekávat, že kompilace "Big Beat Line 1965 - 1968" půjde ve stopách úspěšného předchůdce.

Tracklist kompilace Big Beat Line 1965-1968 je následující. CD1: Orange Blossom Special, Roll Over Beethoven, Rave On, Měsíc, Mary (I Must Play), Smutný holič z Liverpoolu, Dej mi víc své lásky, Snad jsem to zavinil já, Nejím a nespím, Nebezpečná postava, Break It, Let's Make A Summer, Safely Arrived, The Enchanted Lie, Walkin' Home, Schôdzka, Monika, Yakety Yak, Johnny B. Goode, Hippy Hippy Shake, Návrat Gemini, Keep On Running, Píseň skleněné báně, Zlatá střední, Kouzelná lampa, Tvé město, Sen, Musím táhnout svůj vůz dál, Tenhle kluk (Just One Look), The Game Of Love (Hra lásky), She's The One (Ona je ta jediná), Can't You See That She's Mine.

CD2: Farmer John, Locomotion With You, Pay, Pay Twist, Sing A Song Of Sixpence, Snad jednou ti dám, Malej zvon, co mám, Don't Bother Me, Old Mother Hubbard, I Think It's Gonna Work Out Fine, Indolence (Lenost), Zlatý důl (Hate Everything Except Of Hatter), Black Is Black, Já budu chodit po špičkách, Povídej, Vyber si palác, Svou lásku jsem rozdal, Džbán, Poprava blond holky, Co skrýváš v očích, Zavraždil jsem lásku, Vyznání, Jaký jsem (Rock And Roll Music), Nesmíš mi lhát (If You Gotta Go, Go Now), Chrám, Nářek převozníka, Ona se brání, Stůj, občane!, Osmnáct minut.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY