Kryštof - Nejsme kapelou jednoho hitu

05.11.2002 05:00 - Vladislava Poláčková | foto: facebook interpreta

Ostravská skupina Kryštof právě v těchto dnech vydává své druhé album nazvané "V siločarách", které v rádiích silně propaguje singl "Obchdoník s deštěm", a tak rozhodně nebylo od věci zeptat se frontamana Richarda Krajča na pár věcí. Mimo jiné i na to, zda se nebojí, že druhá deska bude jen druhá. Více najdete v dnešním rozhovoru.
Richard Krajčo
© facebook interpreta
Když éterem zazní soutěžní otázka: "Jak se jmenuje partička plná mladých muzikantů bez závazků majících své působiště na severu Moravy?", nikdo dnes už téměř nezaváhá a vypálí "Kryštof". Kapela prošla vcelku dlouhým a ne vždy úspěšným obdobím. Původní The Kryštof se dali dohromady v roce 1994 a vrhli se na hudební styl tomu dnešnímu dost vzdálený, totiž folk-punk. Spolu s havířovským divadelním spolkem Crepázy pak vytvořili téměř místní kulturní kult. Skupina prošla několika personálními změnami a vydala tři demosnímky. Ale jak se říká, kdo si počká, ten se dočká, štěstí na sebe nenechalo dlouho čekat. V současné chvíli prožívají Kryštof velký boom. Všichni je poslouchají, všichni jim fandí a nikdo se na ně moc nezlobí (možná TV Nova). Atmosféra jako stvořená pro novou desku "V siločarách", která vyšla 4. listopadu. A co na to lídr kapely Richard Krajčo?

Když se řekne Kryštof, všichni hned ví, o jakou kapelu se jedná - objev roku pro českou hudební scénu 2001, rebelské prohlášení na udílení Zlatého slavíka, mnoho známých melodií. Co ale znamená Kryštof pro tebe?

Splnění dětských snů, nekonečnou radost, naplnění a objevení nových světadílů.

Letošní rok byl pro vás rokem slávy, ale i únavy. Není to moc brzo vydávat teď novou desku?

Náš debut vyšel už zhruba před rokem a půl. Pravda, do podvědomí národa se dostal později, ale myslím, že pokud kapela cítí, že má co říci, může desku vydat klidně po měsíci. My jich k druhému počinu potřebovali sedmnáct, tedy myslím měsíců.

Není to tedy jen marketingový tah vydavatelství sklízet ještě více ovoce?

Pokud by se nás firma snažila někam natlačit, byla by asi sama proti sobe. Písničky na klíč neumim. Snad se fanoušci i naši kritici po poslechu alba přesvědčí, že nejde o tzv. vatu. Pevně v to věřím.

Skladby "Lolita", "Ženy", "CosmoShop" jsou podle mě dost emotivní. Může nás nová deska překvapit nějakou zásadní změnou?

Pravděpodobně zvukovou. Nečekej obnošený model "Magnetického pole". Myslím, že už zvuk "Obchodníka" lecos přiblížil a pokud jde o emoce? Na těch je naše hudba založena, ty chybět nebudou. Vždyť už názvy "Básníř", "Moře v hoře" nebo "Ona Ne" jsou samy o sobe emotivní.

Líbí se mi, jak je "Magnetické pole" hudebně pestrobarevné, co je pro vás velkou inspirací, kromě žen? Jak vznikalo druhé album?

Písničky vznikají pod palbou událostí, které mě potkávají během roku. Ač jsem měl veskrze krásný rok, potkal jsem i pár okamžiků, díky nimž vznikly i nové písně, ještě, že tak. A deprese, hlavně ty podzimní jsou ohromně inspirující.

Pokud vím, tak na podzim minulého roku to vypadalo s prodejnosti vaší desky dost bídně, teď je to úplně jinak. Jak to prožíváte?

No trošku jako bys včera kopala do balonu za barákem a dnes na trávníku FC Liverpool.

Určitě cítíš nějakou změnu i na sobě...

Těžko dokáže člověk hodnotit sám sebe, ale jedna změna přece jen, tedy dvě. Bulvární plátky mě už přímo serou se svým odhalováním hloupostí a samou lží a... asi bych chtěl pryč z města. Láká mě venkov, koně, pejskové a kočky, klid, farma daleko od lidi. Vypovídá to o něčem? Ani sám nevim.

Kryštof - V siločarách
© facebook interpreta
Změny v kapele s vydáním nové desky nebudou?

Místo abychom cítili ponorkové stavy, semkli jsme se víc dohromady. S novou deskou přichází stejná sestava, stejný producent, zvukař, vydavatel. Jak se říká - vítězná sestava se nemění.

Druhá deska téměř nikdy není tak dobrá jako první. Nemáte obavy, že jak rychle jste vypluli, tak rychle zmizíte?

Jistě, může se stát cokoliv. Druhá deska je opravdu prubířský kámen a slyším to od okamžiku, kdy zaznamenala úspěch ta první. Já pevně doufám, že vstup do extraligy potvrdíme, že nabídneme něco navíc a zalepíme pusu těm, co považují Kryštof za kapelu jednoho hitu.

Ty sám jako zpěvák a kytarista se věnuješ ještě herectví. Nemáš někdy pocit, že bys raději hrál než zpíval a naopak?

To je trošku jinak. Jsem už pět let ve stálém angažmá, a tak si troufám říci, že jsem na prvním místě herec, pak frontman kapely. O té se však lide dozvěděli o trochu dřív. Řekněme, že se nadále budu snažit pojit obě, pro mne tak životně důležité věci, dohromady. Myslim, že se výborně doplňují a obohacují.

Teď máš asi pár nabídek na herecké role, nedávno jsi hrál žárlivce v tryptichu "Trosečníci". Co bude dál, kde tě mohou fanynky vidět?Pokud opomenu divadelní hostování - Národní a Švandovo divadlo, připravuji se momentálně na dva celovečerní snímky. Jeden se bude natáčet na Slovensku pod taktovkou hollywoodské režisérky Agnieszky Holland, která točila i s DiCapriem a druhý v Praze. Jde o zcela rozdílné snímky. Jeden s historickým námětem, nové zpracovaní Jánošíka, druhý bude spíše kontroverzní a bude hodně otevřeně vypovídat o sexu.

Až deska vyjde, bude určitě nějaký klip, turné... Co chystáte?

Klip se bude natáčet 19. a 20. října na píseň "Obchodník s deštěm" (klip už byl natočen a můžete se na něj podívat tady - pozn. red.). Deska spatří světlo světa 4.listopadu a v polovině prosince se chystáme na turné společně s hosty, a sice kapelou Brainstorm. V únoru nás čeká nahrávání čtyř skladeb v anglickem jazyce a na jaro objedeme ty nejlepší kluby u nás. Na ty se těším nejvíc.P>Držíme palce, aby ta druhá deska, nebyla jen druhá. Díky za rozhovor.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY