Zemřel hudebník a producent Jiří Smetana

26.12.2016 20:45 - Ondřej Kocáb | foto: ceskatelevize.cz

Ve věku 71 let zemřel hudebník, textař a významný producent Jiří Smetana. Informace byla potvrzena s odvoláním na jeho dceru, zpěvačku a moderátorku Emmu Smetanu. Smetana byl dlouholetým dramaturgem pařížského rockového klubu Gibus, kde úspěšně objevoval nové kapely a budoucí světové hudebníky.

Jiří Smetana se narodil 16. prosince 1945 a ihned od dětství měl k hudbě blízko. Už na konci šedesátých let se pohyboval kolem tuzemské rockové scény. Vlivem nátlaku komunistického establishmentu se rozhodl v roce 1972 natrvalo zůstat se svou tehdejší ženou ve Francii. V Paříži se dostal do rockového klubu Gibus, kde se vypracoval k ocenění nejlepší francouzský rockový diskžokej. Od roku 1979 vedl respektovanou scénu jako její umělecký ředitel.

Je také autorem několika hudebních textů. Nejznámějším je určitě otextování skladby "Sluneční hrob" od kapely Blue Effect, ve které v té době zpíval Vladimír Mišík. Ta vyšla na vůbec prvním singlu legendární kapely v roce 1970. Od odchodu do Francie se Smetanovi podařilo objevit a dát šanci hrát hned několika světovým jménům, během působení v klubu Gibus. V něm se kromě rocku zaměřoval i na novou vlnu a punk a na počátku svých kariér zde zahráli i The Police, Annie Lennox, Oasis, Blur, Johnny Thunders nebo Fleshtones. Vystupovali tam i Plastic People Of The Universe.

V polovině devadesátých let se začal Smetana občas objevovat i v České republice, kde chtěl pokračovat v hledání talentů. Zadařilo se mu v případě romské kapely Kale s Věrou Bílou, kterou dokázal dostat na světová pódia a festivaly jako Reading nebo do Central Parku v New Yorku. Skupina však slibně nastartovanou kariéru nezúročila kvůli neprofesionalitě jednotlivých členů. I sama Věra Bílá propadla automatům a rušila koncerty.

Jiří Smetana měl v posledních letech zdravotní problémy, měl cukrovku a před dvěma lety byl operován. Náročná operace později ukázala nález vzácného zánětu. Problémy však neodvrátila a Smetana upadl na rok a půl do kómatu, ze kterého se již neprobral.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY