Vydařený vánoční mejdan Rybiček 48 nepokazilo ani několik nedostatků

23.12.2016 21:19 - Jan Trávníček | foto: Lucie Levá

Rybičky 48 společně hrají už čtrnáct let a při příležitosti svého jubilejního koncertu s pořadovým číslem tisíc vyrazili na turné s názvem "1000eré díky". Velkolepým oslavám ve dlouho dopředu vyprodaném Lucerna Music Baru měla asistovat řada hostů, ne vše ale proběhlo úplně podle plánu.

Live: Rybičky 48

místo: Lucerna Music Bar, Praha
datum: 21. prosince 2016
setlist: Karolína, Sexuální akrobat, Ohanbí, Vážené dámy, Tohle je Rock 'n' Roll vy Buzny, Magdaléna, Filmová hvězda, Amores Perros, Striptérka Anna, Obyčejnej den, Romantik, Spratek, Léto, Správní chlapi, Emily, Bohem zapomenutý dítě, Posázavský pacifik, Chtěl jsem tím říct, Zamilovaný/Nešťastná, Reality show, Ooou, Slibuju, že nebudu pít, My ještě nejsme starý, Vstaň, leť, hned teď!, Knockin' On Heaven's Door (Guns N' Roses cover)
Fotogalerie

Pekař, Lucerna Music Bar, Praha, 21.12. 2016
© Lucie Levá
Komplikací byl už samotný start akce. Předskokan Pekař, kterého webové stránky klubu avizovaly na půl devátou nastoupil na scénu až s půl hodinovým zpožděním a i tak tou dobou ještě řada fanoušků venku mrzla ve frontě. Chřipka údajně skolila jak jeho, tak Kubu Rybu, zpěváka Rybiček. Na hlase donedávna nejslavnějšího učitele v mateřské škole to bylo znát markantně, v případě hlavní hvězdy už byla pěvecká kvalita hůře srovnatelná, Ryba si totiž na bídný stav svých hlasivek stěžoval na každém koncertě, který dosud pisatel viděl.

Drobné zaškobrtnutí zapříčinil i výpadek techniky po druhé písni pop-punkového kvarteta. Asi nejvíc ale zamrzela až absence avizovaného hosta v podobě Báry Zemanové. Vidět je spolu během písně "Zamilovaný/Nešťastná" totiž není vůbec jednoduché. Za všechny nepovedené aspekty večera by z úst kapely mohla zaznít, alespoň krátká omluva. Jejich přístup "děláme, jakože nic" docela zamrzel. Tím spíš, když to jsou jinak takoví sympaťáci.

Rybičky 48, Lucerna Music Bar, Praha, 21.12. 2016
© Lucie Levá
Pekařovy skladby z debutu "#Pekař", ale nejen ony, zněly z pódia celých šedesát minut. Doprovodem mu kromě cajonisty a basáka, který je podle své čepice velkým fanouškem Angels & Airwaves Toma Delonga, byli také v několika písních hostující kytarista Michal Brener a bubeník Ondřej Štorek z Rybiček, v závěru se v písních "Tančím" přidal Kuba Ryba, v hitu "Bůh" zase Jakub Děkan. Kutnohorský písničkář jako takový byl naživo zábavný - srandu si dělal z věcí kolem, z textů skupiny Kryštof i sám ze sebe. Jeho projev nebyl nijak škrobený ani předem nějak extra připravený, mluvil a zpíval prostě jen tak. Přirozeně. Bez manýr. A jelikož lidi jeho texty znali, dávali své sympatie patřičně najevo. Třeba hozením tang na pódium.

Rybičky 48 se v plné sestavě zjevili po pouhých deseti minutách a sadu hitů odpálili skladbami "Karolína", "Sexuální akrobat" a "Ohanbí". Jak je už z názvů patrné, jsou jejich texty semeništěm pubertálních vtípků, drzých sprosťáren, vztahových peripetií, ale i chlapského egoismu, sobectví i podceňování se. To všechno ale v akceptovatelných mezích a hlavně s upřímností, kterou jim lze jen těžko odpárat. Jejich krátké, ale úderné rozbušky nepostrádají nápadité a chytlavé obraty, které nejen díky prcičkovském humoru baví generaci lidí kolem dvaceti let, ale dokonce i pár jedinců nad padesát, jak ukázala tamější anketa.

Rybičky 48, Lucerna Music Bar, Praha, 21.12. 2016
© Lucie Levá
V posledních letech se jim navíc daří skládat stále vydařenější perly, takže se hitem stává skoro každý vydaný singl. "Vážené dámy", "Bohem zapomenutý dítě", "Tohle je Rock 'n' Roll vy Buzny", ale i stále ještě aktuální popové srandičky a parodie jako je "Léto", "Slibuju, že nebudu pít" nebo momentálně velmi populární "Chtěl jsem tím říct". Právě na ni se na scénu vrátili Pekař s Jakubem Děkanem a jejich spolupráce na písni, o níž se málo ví, že vznikla jako výsměch všem nicneříkajícím rapperům, patřila k vrcholům večera.

Další hity už se prý chystají. Teprve potřetí zazněl naživo nejnovější singl "Správní chlapi", v němž pánové řádně podladili kytary a nahráli makabrózní, takřka metalovou vypalovačku, na jejíž klip se budete moci podívat už na Silvestra.

Rybičky 48, Lucerna Music Bar, Praha, 21.12. 2016
© Lucie Levá
Skvělou atmosféru plnou solidního množství zdvižených rukou podpořila i zpráva o tom, že díky předčasnému vyprodání klubu, jenž zapříčinilo nadbytečných šest a půl tisíce korun za původně plánovaný výlep plakátů, půjdou tyto peníze na dobročinné účely.

I s přídavkem v podobě "Vstaň, leť, hned teď!", "My ještě nejsme starý" nebo společného coveru "Knockin' On Heaven's Door" ve verzi od kytaristou oblíbených Guns N' Roses se končilo pouhé dvě minuty před půlnocí. Unavené tělo po dlouhém večírku za to ale stálo. Oslavu tedy považujeme za vydařenou a vynikající koncertní sezónu roku 2016 za uzavřenou.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY