Houpací koně mají nové video "Tesaři"

01.12.2016 17:40 - Honza Průša | foto: facebook interpreta

Po úchvatné desce "Everest" přicházejí Houpací koně s albem "Kde jste mý přátelé dneska v noci". A právě z něj je i nové video "Tesaři".

"Tesaři" jsou dalším filmem režiséra Davida Mencla, který se podílel třeba na videích Kieslowskich nebo Kittchena. A stejně jako u těch předchozích, i tady jde o mikropříběh. O film, jenž je inspirovaný danou písní, její náladou. Film, který by mohl stát sám o sobě i bez hudby. Tentokrát se přesouváme do chalupy kdesi v Jizerských horách, kde žije osamělý prošedivělý muž. A spolu s ním prožíváme jeho běžné každodenní činnosti.

Sama kapela pak video na svém facebookovém profilu uvedla slovy: "Do těch kopců nad Tanvaldem jsme dorazili až pozdě večer, po prvním sněhu se krokem doklouzali před chalupu, vydrápali jsme se dovnitř a otevřeli dveře do světnice. Sedělo tam pár chlapů, který na první pohled patřili sem, do Jizerek, ne do města, odkud jsme dorazili. Dva světy se potkaly. Vaťáky, tabák, lahváče. Mezi nima šedovlasej vlk, trochu nahrbenej, trochu unavenej, s jemnejma očima, který plavaly, ale netopily se. Malý kamna u protější zdi tak tak stačily vytopit místnost."

"Tesaři" se povedli. Hodně. Když je člověk pouští, dostává chuť i na další Menclova videa. Vrací se k nim, k jejich jednotnému rukopisu. Vlastně by vůbec nebylo od věci, kdyby je někdo spojil do jednoho filmu a promítal někde v kině na velkém plátně.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY