Sólstafir se loučí s albem "'Ótta" klipem ke skladbě "Dágmal"

01.12.2016 12:06 - Jiří V. Matýsek | foto: facebook interpreta

Islandští Sólstafir se znovu zavřeli do studia, aby natočili pokračování veleúspěšného alba "Ótta". Předchozí videoklipy skupiny, která metal transformovala do vysoce originální multižánrové formy, byly epickou, exteriérovou záležitostí. Pánové využívali fotogeničnosti rozervané a syrové islandské krajiny, která se s jejich hudbou skvěle propojovala a doplňovala ji. Ne tak klip ke skladbě "Dágmal", která je otvírákem zatím posledního alba z roku 2014.

V něm nás totiž kapela bere do interiérů. Klip je poskládaný ze záběrů z posledního osmnáctiměsíčního turné. Jeho závěrečná část, která nevynechala ani Prahu, byla věnována představení alba "Ótta" jako celku společně s průřezem předchozími počiny kapely. Vizuál využívá převážně (mnohdy velmi extrémně) zpomalených záběrů, často detailních, na kapelu. V podstatě se jedná o tradiční koncertní video, které je zabalené do specifické atmosféry hudby Sólstafir. V klipu se snoubí to epické v hudbě téhle skupiny s její intimnější, niterně emotivní stránkou, tedy oběma póly, mezi kterými tihle Islanďané pohybují.

V současné době se Sólstafir pouštějí do nahrávání šesté studiovky. Své síly spojili s producenty Birgirem Birgirssonem (spolupracoval třeba se Sigur Rós nebo Alcest) a Jaimem Gomezem Arellanem (mj. třeba Ghost nebo Paradise Lost). Podle slov frontmana Adalbjörna Tryggvasona má kapela připraveno čtrnáct skladeb včetně jedné coververze. Je však příliš brzo rozhodovat o tom, které kusy se nakonec na albu objeví. Jisté však je, že můžeme očekávat typické Sólstafir a také pár překvapení.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY