Nad novou edicí vánoční desky Kylie Minogue se vznáší slovo zbytečný

13.12.2016 16:00 - Tomáš Navrátil | foto: facebook interpreta

Mademoiselle Kýč Kylie Minogue se po roce vrací ke své vánoční desce "Kylie Christmas". Z bohyně Afrodíty se stává sněhová královna, avšak přidáním několika nových kousků do kolekce si svoji pozici na ledovém trůnu jen těžko uhájí.
5/10

Kylie Minogue - Kylie Christmas (Snow Queen Edition)

Skladby: It’s the Most Wonderful Time of the Year, Santa Claus Is Coming to Town (feat. Frank Sinatra), Winter Wonderland, Only You (with James Corden), Stay Another Day, Christmas Wrapping (with Iggy Pop), At Christmas, I’m Gonna Be Warm This Winter, Every Day’s Like Christmas, Wonderful Christmastime (with Mika), 100 Degrees (with Dannii Minogue), Let It Snow, I Wish It Could Be Christmas Everyday, White December, 2000 Miles, Santa Baby, Christmas Isn’t Christmas ‘Til You Get Here, Have Yourself A Merry Little Christmas, Oh Santa, Cried Out Christmas, Christmas Lights, Everybody’s Free (To Feel Good)
Vydáno: 25.11.2016
Celkový čas: 72:39
Vydavatel: Warner Music
Vánoce, Vánoce přicházejí a hudební hvězdy zpívají. Konec letošního roku je přímo zaplaven tématickými deskami. Troškou do vánočního mlýna přispěla například italská pop star Laura Pausini, průserář R. Kelly, britská, skoro zapomenutá senzace Susan Boyle (už zase), sboristé Pentatonix (už zase) a v neposlední řadě Kylie Minogue (už zase).

Její loňské album "Kylie Christmas" nabídlo docela slušnou sbírku vánočních písní zabalených do třpytivých pozlátek. Vedle tradičních amerických koled nabídla i vydařené coververze hitů z osmdesátých let. To hlavní, co nakonec desku pozvedlo, byly originální a původní kousky. Alespoň tak album rychle nevyhořelo jako čajová svíčka z IKEA. Z částí, kde zpěvačka moc netlačila na pilu s orchestrálními aranžemi, nýbrž nabídla jemnou a citlivou Kylie, jsme mohli nasát i trochu té sváteční atmosféry. Nová, tzv. "Snow Queen Edition" obsahuje všechny tyto namíchané ingredience a k okořenění příchuti bylo přidáno šest nových písniček. Tím tak repertoár na téma Vánoce u Kylie Minogue vzrostl na číslo dvacet dva. A to už je na desku, kterou si můžete pouštět jen jeden měsíc v roce (protože jinak byste vypadali jako blázni), trochu moc.

Pět novinek jsou coververze starších hitovek. Kylie tentokrát naštěstí nelistovala ve zpěvníku amerických vánočních evergreenů, jejichž verze existují na milion způsobů, ale zaměřila se na modernější kousky. Flák "Stay Another Day" z devadesátých let, který proslavil klučičí skupinu East 17, tu dostal monstrózní aranžmá. Úvodní andělské chorály se na vás vyvalí takovým způsobem, že máte v okamžiku chuť vytáhnout vánoční světýlka a stavět betlémy. Sice se zdá, že se tu tvůrci až moc rozmáchli, ale potřebnou pohádkovou atmosféru to přece jen dokáže přinést.

Nový kabát dostala i vypalovačka Paula McCartneyho s názvem "Wonderful Christmastime". Ke spolupráci na ní si Kylie pozvala zpěváka Miku, který ke slovu kýč rovněž nechová žádný odpor. I když tato výpomoc působila slibně, z výsledku se lehce vytratilo ono kouzlo. Podobně na tom je i cover skupiny Coldplay "Christmas Lights". Ani v tomto případě se zpěvačka k originálu nijak zvlášť nepřiblížila. Stále nejvydařenějším kouskem celé kolekce zůstává původní píseň, kterou pro divu napsal právě frontman Coldplay Chris Martin, loňský singl "Every Day's Like Christmas".

Co ale originál předčilo, je závěrečná "Everybody's Free (To Feel Good)". Taneční disko trisko hrátky, s nimiž slavila úspěch v devadesátém prvním zpěvačka Rozalla, ustoupily do pozadí. Výsledkem je dojemná skladba s nutnou dávkou optimismu patřící vždy na samotný konec. Jedinou novou původní skladbou je pak rozjuchaná "At Christmas", která se v klidu zařazuje mezi ostatní veselé songy na celém albu.

Reedice vánoční desky Kylie Minogue by nebyla ve výsledku zase tak špatná, jen jsme si zvykli očekávat trochu víc. Počet písniček je sice už tak přehnaný, ale celá "Snow Queen Edition" mohla být doplněna i o DVD se záznamem loňského vánočního koncertu v londýnské Royal Albert Hall. Přidáním šesti kousků Kylie donutí ke koupi akorát tak skalní fanoušky. Na druhou stranu buďme rádi, že se každým rokem můžeme těšit na nějaký nový materiál této sympatické drobné blondýnky. Je ale potřeba kapitolu Vánoce podle Kylie Minogue uzavřít a začít chystat něco úplně nového. Rok 2017 bude ve znamení třiceti let na hudební scéně, tak snad se nedočkáme jen další výběrovky s přídomkem best of...


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY