Royal Republic Praze opět představili, jak se dělá moderní rock'n'roll

19.11.2016 12:48 - Karolína Volšická | foto: Vojta Florian / musicserver.cz

Švédští Royal Republic se už dají považovat za věrné návštěvníky České republiky. Nezklamali ani tentokrát, když se k nám znovu vrátili s nejnovějším albem, přičemž od jejich poslední návštěvy neuplynulo ani půl roku. To, že jsou kapelou s výbornými živými vystoupeními, s přehledem potvrdili.

Live: Royal Republic

Support: Dinosaur Pile-Up, Tim Vantol
Místo: Lucerna Music Bar, Praha
Datum: 17. listopad 2016
Setlist: When I See You Dance With Another, Walk!, Make Love Not War, Strangers Friends Lovers Strangers, Undearwear, Weekend-Man, Everybody Wants To Be An Astronaut, Any Given Sunday, People Say That I'm Over The Top, Addictive, Kung Fu Lovin', Baby, Tommy-Gun, Here I Come (There You Go), Follow The Sun, Full Steam Spacemachine

Naposledy se Royal Republic českým fanouškům představili na začátku tohoto léta, kdy vystoupili na hradeckém festivalu Rock For People. Už nyní se ale dá očekávat, že ani toto nebyla jejich poslední zastávka u nás, protože se vrátili do předem naprosto vyprodaného Lucerna Music Baru. Jako posily si k sobě přizvali anglické Dinosaur Pile-Up a Nizozemce Tima Vantola. Pokud fanoušci očekávali, že si čtveřice k sobě přizve jako předkapely umělce, kteří jim budou podobní, tak se šeredně spletli; každý z nich přinesl úplně něco jiného.

Royal Republic, Lucerna Music Bar, 17.11.2016 (fotogalerie)
© Vojta Florian / musicserver.cz
Program začal na čas a jako první se představili Dinosaur Pile-Up. Ti se ukázali coby představitelé post-grunge a jejich inspirace v kultovní Nirvaně či Foo Fighters byla více než zjevná. Přehlédnout se nedala ani cobainovská image zpěváka Matta Biglanda. Jim stanovený čas ke svému představení plně využili, ale nedá se odepřít fakt, že tomu něco chybělo. Bylo to vidět i na návštěvnících, kteří většinou líně postávali pod scénou, čekajíc na hlavní hvězdu večera.

Jako druhý se představil Tim Vantol, prostý chlápek s kytarou, jenž si většinu publika podmanil během prvních pár minut. Tim si před svou sólovou dráhou prošel několika hudebními směry, jako punkrock nebo hardrock, ale sám s kytarou a s folkovým nádechem se cítí nejlíp. Se svou hudbou přinesl vtip i nadhled, a tak se posluchači kolikrát prohýbali vlastním smíchem. Hezkou chvilkou byl moment, kdy si střihl coververzi "What A Wonderful World" od Louise Armstronga. Ač byl na rozdíl od předešlých interpretů úplně sám, přenesl na lidi kolem daleko větší energii. Po asi půl hodině se rozloučil a přenechal stage na úpravu pro headlinera.

Čtyřlístek ze Švédska na sebe nenechal dlouho čekat a svůj nástup neprotahoval. Pražský večer odstartovali energickou "When I See You Dance With Another", při níž se už při prvních tónech masa natěšených fanoušků dala do pohybu. Publikum se do samého konce nezastavilo, kvarteto jim nedovolilo ani chvilku na odpočinek, krom několika málo momentů, kdy měl frontman něco na srdci k show, či vyprávěl vtipnou historku o tom, jak učil na kytaru skupinu malých dětí. Mimo toho po pódiu neustále pobíhal a dělal vtipné pózy i obličeje. Celý koncert se ale takřka obešel bez pobízení ve stylu "Hey ho!", za což lze jedině udělit palec nahoru. Dalo se však všimnout, že scéna nevyužila naplno všechna světla, která měla v arsenálu, a dva blesky (každý z jedné strany pódia) také nebyly po zbytek večer využity.

Royal Republic, Lucerna Music Bar, 17.11.2016 (fotogalerie)
© Vojta Florian / musicserver.cz
Na magičnosti to ale neubíralo, jelikož skupina má v tuzemsku už silnou základnu příznivců a její vystoupení jsou dokonalá a energická naprosto ve všem, a tak si vystačila i s tím málem, co bylo k dispozici. Také setlist sehrál obrovskou roli, protože v něm nechyběly jak hity z nejnovějšího alba "Weekend Man", tak i super pecky z dob předchozích. Posluchač tedy nebyl ochuzen o hitovky "Undearwear", "Everybody Wants To Be An Astronaut", "Weekend-Man", "Baby", "Tommy-Gun". V podobě "Addictive" zavzpomínali na svou poslední tour, která se nesla v akustickém duchu, a tím se vynořila na chvíli zase trošku jiná atmosféra. Ta však hned poté byla zahnána ze scény dalším návalem nové sálající energie. Celý koncert skupina uzavřela "Follow The Sun" a "Full Steam Spacemachine" a pro tu noc se po děkovačce už navždy odebrali do útrob klubu.

Royal Republic předvedli, že na scéně předvádí to nejlepší, co umí, přičemž jejich koncert nepostrádal nic zásadního. Bez jakýchkoliv pochybností potvrdili, v jak dobré formě se nachází. Jejich novodobé pojetí rock'n'rollu potvrzuje, že tento styl hudby má zde stále pevně dané místo. Královská republika si tuzemskou scénu nejspíše hodně oblíbila, protože se do ní ráda vrací v krátkých časových intervalech a moc dobře tuší, že až sem přijede znovu, bude opět vyprodáno.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY