"Kabát 2013 - 2015" přináší fanouškům pod vánoční stromečky hodně radosti

22.11.2016 09:30 - Milan Menčík | foto: Patrik Bouzek

Ani Kabát na své fanoušky před letošními Vánocemi nezapomněl. Nové album sice ještě nějaký rok nebude tématem, 3DVD+CD "Kabát 2013 - 2015" je však hodně výživnou náhradou, která maže i několik restů z posledních let, které kapela vůči svým příznivcům měla.
8/10

Kabát - Kabát 2013 - 2015

Skladby: DVD1: V pekle sudy válej, Na sever, Shořel náš dům, Už mě bijou, Don Pedro von Poltergeist, Jsem klidnej, Králíci, Já si kopu vlastní hrob, Raci v práci (s.r.o.), Mravenci, Lady Lane, Joy, Bum bum tequila, Všechno bude jako dřív, Moderní děvče / DVD2: Intro, Úsměv pana Lloyda, V pekle sudy válej, Porcelánový prasata, Na sever, Malá dáma, Centryfuga, Víte, jak to bolí, Dávám ti jeden den, Starej bar, Máš to už za sebou, Buldozerem, Virtuos, Bruce Willis, Shořel náš dům, Kalamity Jane, Ebenový hole / DVD3: Go satane go, Banditi di Praga, Králíci, Joy, Colorado, Opilci v dějinách, Stará Lou, Šaman, Burlaci, Žízeň, Dole v dole, Kdoví jestli, Pohoda, Moderní děvče / CD Do pekla/do nebe: Bang!, Do pekla/do nebe, Western Boogie, Pirates, Proti proudu, Valkýra, Myslivecký ples, Do Bolívie na banány, Restaurace pana Kalvody, Houby magický, Brousíme nože, (Signore) Pakliže
Vydáno: 02.11.2016
Celkový čas: 50:29 + 54:22 + 54:29 + 37:02
Vydavatel: Pink Panther
Kabát vyráží na turné prakticky každý rok. Během toho letošního objel vybrané festivaly, na podzim roku 2017 se zase chystá vyjet po hokejových halách. Výjimku tvořily roky 2009 a 2014, kdy potřebovali nalákat na jedno místo co nejvíc svých fanoušků, a proto jinak nevystupovali. Vypich se v roce 2009 osvědčil, a při oslavách čtvrtstoletí tak byl jasnou volbou.

Nedá se zapomenout na velmi deštivé počasí, které koncertu několik dní předem předcházelo. Proto kapela tehdy vyzývala na svém čerstvě vzniklém Facebooku, aby se návštěvníci nebáli si obout holinky, jinak by hrozilo utopení v moři bláta. Koncert na Vypichu měl i předkapely - tehdejší vítězku Hlasu Československa Lo Hrůzovou, o které s výjimkou duetu s Elánem "Neodchádzaj" není od té doby vůbec slyšet, a dánské harcovníky D.A.D. Dvojice DVD však logicky obsahuje pouze vystoupení hlavní hvězdy večera, která si koncert neskonale užila.

Takové vystoupení musí splňovat mnohá nej. Nejvíc světel, nejlepší aparatura, nejvymakanější efekty a nejvíc fanoušků. To vše bylo přítomno, a i když se playlist oproti roku 2009 částečně proměnil, hitů bylo jako máku. Na třetím DVD je zaznamenáno o rok starší netradiční turné s Big Bandem. To je určitě zajímavější pro fajnšmekry, protože vyjma skladeb, které nesmí chybět na žádném z koncertů, se tu objevují písně, které kapela hraje naživo minimálně a nebo vůbec. Sem se však hodily perfektně "Jsem klidnej", "Já si kopu vlastní hrob", "Lady Lane" i "Don Pedro von Poltergeist".

Nemá cenu ani polemizovat o písních "Raci v práci" či "Králíci", která však na Vypichu 2014 měla odezvu daleko mohutnější. Skutečně se zde některé trvalky objevují hned dvakrát, a tak se dá porovnávat "V pekle sudy válej", "Shořel náš dům" i "Moderní děvče". Na DVD s Big Bandem však není vystoupení kompletní. Ne všechny skladby vyzněly zcela optimálně. Přece jenom rytmika Big Bandu a bigbítu je malinko rozdílná a ukočírovat na pódiu takové množství lidí naráz (nepočítám šantánové tanečnice působící jako zajímavá kulisa vystoupení) je pořádné sousto i pro největší zvukové mistry svého řemesla i aranžéra Martina Kumžáka.

U DVD z Vypichu se potvrdily mé rozpaky z chování fanoušků při koncertu. Člověk si vzpomene třeba na záznamy koncertů AC/DC na River Plate či v Doningtonu, kde skáče opravdu celý dav. Tady lidé, kteří si zaplatili za nejlepší místa na stání, mají v ruce mobily a fotí a natáčí. Kdo z nich se po vydání tohoto DVD podívá na svá roztřesená videa?

Týmy, produkující oba koncerty, byly prakticky totožné s výjimkou hlavní kamery, kterou na Vypichu obsluhoval Vítek Bělobradský a v O2 areně Aleš Matějka. Agentura Pink Panther nasbírala už dost zkušeností pro pořádání velkých koncertů a také se nebojí vzít si na starost i výsledný produkt v podobě DVD a CD. Není snad ani třeba zdůrazňovat, že bylo využito nejmodernější zvukové i vizuální techniky, výsledný zvuk všech nosičů dostal na starost jeden z největších odborníků v zemi Milan Cimfe a i designově si Kabát na podobě multinosiče dal záležet. Obal v podobě puzzle obsahuje mimo třech DVD a poslední řadovky "Do pekla/do nebe" i mnohostránkovou fotodokumentaci se všemi možnými informacemi o jednotlivých záznamech. Zvuk 5.1 a obraz 16:9 widescreen je samozřejmostí.

Jedinou vadou na kráse tak je celkem zbytečné zařazení vzpomínaného, i když povedeného posledního řadového alba. Mnohem víc by kompletu slušel ještě jeden DVD záznam právě z turné roku 2015 "Do pekla/do nebe". Při příslovečné pečlivosti, kterou kapela všem svým produktům dává, je klidně možné, že se nosiče za rok dočkáme. Tenhle skvěle hrající a obrazově dotažený komplet dokazuje, že výsledek bude stoprocentně stát za to.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY