Russian Circles již ve středu vystoupí v Brně

04.11.2016 08:38 - Ondřej Kocáb | foto: facebook interpreta

Americká kapela Russian Circles již 9. listopadu rozbouří brněnský Kabinet múz. Ruská kola se do České republiky vracejí pravidelně a pro letošní rok si Brian Cook, Mike Sullivan a Dave Turncrantz připravili dokonce dvě vystoupení - jedno v Brně a druhé v Praze (v neděli 20. listopadu v Lucerna Music Baru). Představit by mimo jiné měli srpnové album "Guidance". Oba večery otevře americká cellistka Helen Money, která také představí novou nahrávku "Become Zero".

Chicagskou trojici, tvořenou Mikem Sullivanem, Davem Turncrantzem a Brianem Cookem, není jistě nutné sáhodlouze představovat. Dlouhé instrumentální kompozice hrající si s příběhy psanými rafinovanými kytarovými riffy a gradující rytmikou. Řemeslná dovednost dotažená do maxima. Letos navíc vyšla již šestá studiová deska "Guidance", tentokrát produkována Kurtem Ballouem. Pevnou součástí hokejového života je dril a odříkání, Russian Circles se hektickým tréninkovým dávkám rozhodně nevyhýbají. Zuřiví fanoušci populárního ledového sportu o svých skladbách tvrdí, že přicházejí z nějakého zvláštního prostoru a občas to jednoduše nějakou dobu trvá, než se jim v té změti tónů ukážou. Čekání na "Guidance" tak bylo v kontextu pravidelného rytmu jejich tvorby o rok delší, než bývá obvyklé, od minulého opusu "Memorial" jej dělí celé tři roky.

Pod pseudonymem Helen Money se skrývá Alison Chesley, klasicky vystudovaná cellistka, jejíž stopy najdeme na albech Mono, Anthrax, Broken Social Scene nebo právě Russian Circles. V loňském roce vydala společné album "Swans" se zpěvačkou Jarboe a letos na jaře vyšlo na labelu Thrill Jockey její vysoce osobní čtvrté řadové album "Become Zero". Skladby na něj byly napsané bezprostředně po smrti Alisoniných obou rodičů, v roli hostů se na něm objevují bubeník Jason Roeder (Sleep či Neurosis) nebo pianistka Rachel Grimes.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY