shop.musicserver.cz

Chinaski - Úspěšná písnička je příjemnej signál

Vydáno: 08.10.2002 05:00 v sekci Rozhovory - Luboš Kreč | foto: facebook interpreta

Chinaski vydávají novou, v pořadí pátou desku, nazvanou "Originál", což je událost, která si bezpochyby zaslouží interview. Pokud vás zajímá, co si myslí a říkají kytarista a zpěvák Michal Malátný a bubeník Pavel Grohman nejen o novém albu, ale i nahrávání, koncertech či Petrovi Rajchertovi, čtěte dál.

Chinaski
© Ondřej Pýcha / B&M Music
Názory na skupinu Chinaski se liší jak mezi hudebními publicisty, tak mezi posluchači. Jedni ji mají za svérázný, sympatický, popově úderný soubor, jiní kapelou opovrhují coby komercí příliš stižené a ovlivněné umělce. Ať už je pravda na té či oné straně, nelze opomenout, že Chinaski patří mezi nejúspěšnější formace posledních let. Vždyť hity "Dlouhej kouř", "Jaxe" nebo "Klára" zná takřka každý a ještě dnes se s velkým ohlasem hrají v rádiích a na tanečních zábavách. Je už jaksi zvykem, že nová deska podobně populárních skupin se stává malou událostí, což s sebou nese krom recenzí také rozhovory. S Michalem Malátným (M) a Pavlem Grohmanem (G) jsem se setkal v jedné pražské asijské restauraci. Při pohledu na obal novinky "Originál" pochopíte, proč zrovna tam.

V rozhovoru pro vaše webové stránky jste uvedli, že byste rádi, aby deska "Originál" byla energičtější a rockovější než "Na na na a jiné popěvky". Podařilo se vám to?

G: Žádnej hard rock nebo heavy metal se tam nenalézá.

Dobrá, špatně jsem se vyjádřil. Předešlé album bylo hodně klidné a uvolněné. Jste spokojeni s tím, že novinka je přeci jen našláplejší?

G: V tomhle směru jo. Opravdu si za ní můžeme stát.

A s čím jste spokojeni nejvíc? Co vám na ní dělá největší radost?

G: Já osobně mám největší radost z písniček "Hurá do Chebu" a "Umělci z Prahy". Ale to je tím, že to jsou moje texty, a já jsem hrozně rád, jak k tomu kluci přistoupili a jak udělali ten zbytek. Ale mám radost i z jiných.

To znamená, že z některých radost nemáš?

G: Právě, že je to divný, ale není tam jediná písnička, která by mi vysloveně vadila. Jsou tam kousky, který mi nejsou v něčem tolik blízký, třeba pomalostí, ale nejsem holt v kapele sám. Je nás šest a jsme jako tým, takže to je jasný.

Máš ty, Michale, nějakou skladbu, která tě naopak štve? Ať kvůli obehranosti v rádiích nebo kvůli koncertům, kde ji vyžadují fanoušci?

M: To ani ne. Spíš mi vadí, když nějakou zahrajeme blbě. Jako že to neumíme. Jednu chvíli mě dost vadila "Klára". Přitom já tu písničku mám docela rád a kdyby to byla jenom jedna v řadě na desce, tak je to přesně podle mýho gusta. Ale teď už je úplně rozmydlená rádiama, takže tu jsem nechtěl hrát. Jenže jí nemůžeš nehrát, tak jsme jí hráli německy.

Máte už nějaké reakce (hlavně od fanoušků) na nový singl "Můj svět"? V hitparádě nejhranějších skladeb už se dostal do Top Ten. (Mezitím se písnička dostala až na první místo české rádiové hitparáda - pozn. red.)

G: Myslím, že se celkem líbí. Ale teď ještě nemá cenu se radovat, jak už máme vyhráno. Určitě je ale příjemnej signál, když něco natočíš po dvou letech a ono se to dostane celkem rychle do Top Ten.

Chinaski
© Tomáš Roreček
Zdá se, že se i po těch všech úspěších dokážete radovat z úspěšné hitovky. Je ta euforie stejná jako v době "Dlouhého kouře"?

G: Já nevím jak Michal, ale když se "Dlouhej kouř" dostal na první místo, já dělal v reklamní agentuře a nějak mi to nedocházelo. Tehdy jsem makal šestnáct hodin denně a moc jsem nerozuměl tomu, jak se to stalo. Trochu mě mrzí, že jsem si to víc neužil, protože jsem měl jiný starosti.

V současnosti proto chceš dohnat ztracenou radost a úspěchy si pořádně vychutnat?

G: Přesně. Na desce jsme si dali hodně záležet a vzhledem k tomu, že vznikala v relativní pohodě, mám radost z toho, že práce má nějakou odezvu.

Jak se změnil váš přístup k hudbě od dob Starých hadrů? V písni "Lidi choděj do práce" zpíváte "nechybí nám informace / chybí nám motivace". Jeden by si skoro pomyslel, kdeže jsou ti chlapci, kteří toho "vypili právě tolik, že by to sotva přeplavali".

M: Vlastní procedura vzniku hudby nás baví pořád. Štvou tě ale všechny ty věci okolo, který se kupěj. Co jsme však zažili letos při natáčení desky, bylo poprvé. Nikdy jsem něco podobnýho nezažil. Radost z muziky mám vlastně pořád větší a větší.

Máte raději studiovou práci nebo koncerty?

M: Jednoznačně koncerty. My jsme živá kapela a koncerty jsou naše silná stránka. Nikdy se nám bohužel nepodařilo tu atmosféru dostat na desku a hodně lidí nám to vyčítá, ale s tím se nedá nic dělat.
G: Fakt jsme měli štěstí, protože lidi, který přišli nově do kapely, uměj opravdu hrát a i v těch starších věcech nacházej věci, který my s Michalem nemusíme vidět.
M: A protože jsou mladý, tak to pro ně není rutina. Baví je to.

Vás už muzicírování nebaví?

M: Pro mě osobně to rutina ještě není, protože se musím pořád něco učit.

Festival Okoř 2002 - Chinaski
© Luboš Kreč / MusicServer.cz
Skupina November 2nd, která s vámi odehrála v roce 1999 šňůru čtrnácti koncertů, vydala před nedávnem debutovou desku. Saša Langošová se ale nechala v rozhovoru pro MusicServer slyšet, že rádia a vydavatelství jsou plná ignorantů. Souhlasili byste s ní?

G: To nejde říct takhle jednoduše. Nevím, s jakýma lidma pracovala, ale lidi, se kterýma my pracujeme, jsou super. Určitě si nemůžeme stěžovat na firmu, protože ta nám vychází vstříc. Možná máme štěstí.
M: To musí být postavený na vzájemný důvěře. A když jsi přesvědčenej, že jsou to ignoranti, tak se žádná komunikace nekoná.

Nemůžu se nezeptat na Petra Rajcherta. Když odcházel od skupiny, uvedl jako důvod divadlo, ale krátce poté vydal sólovou desku. Zaskočilo vás to?

M: No tak, my jsme byli překvapený, to jo...
G: Ale šli jsme se podívat na koncert! (smích)
M: Já jsem od něj slyšel jenom ty dva singly a viděl koncert, ale desku bych si měl poslechnout, že? (smích)

Natočili jste zrovna klip k "Mému světu", kde ho budou moct fanoušci vidět?

G: Měl by jít na O televizi a snad v našich třech klipovejch, ale dost hroznejch pořadech. (Taky ho můžete vidět přímo na MusicServeru tady - pozn.red.)

V minulosti režírovali vaše videa mimo jiné Jan Hřebejk a Vladimír Michálek, z čehož bych usuzoval, že vám na klipech docela záleží...

G: Tehdy to byla jiná situace. Ty klipy měly kde běžet, lidi se na ně měli kde podívat.
M: Ale nám je to dneska docela jedno. Na klipech nijak nebazírujeme.
G: Tehdy to bylo prostě prestižní natočit klip.

Děkuji za rozhovor.

  • Paskvil... (Tricky, 08.10.2002 19:06) Reagovat

    Neuveritelnej paskvil tenhle rozhovor... :-((( To neni nikdo schopnej vymyslet neco kloudnyho?

  • Souhlas! (P., 08.10.2002 19:30) Reagovat

    Musim souhlasit s nazorem Trickyho. Ten rozhovor je prostě šílenost!
    Ale možná, že se pánové vůbec nesešli za účelem udělat rozhovor...aspoň to tak nevypadá.

  • Nemám rád paušální názory... (Vladimír, 16.10.2002 12:13) Reagovat

    Je škoda, že nikdo ze dvou reagujících neřekl svůj názor na obsah a především na novou desku Chinaski. Říci o té řadě písmenek, že je to paskvil nebo to není rozhovor je zbytečně silná káva, prostě je to povídání nad deskou. Jaké otázky dostanete takové jsou odpovědi. Možná měl interwievující před tím slyšet desku apotom by se neptal jak kluci desku cítí, ale mohl jít na konkrétní dotazy, možná patří k těm, co nestraní skupině, ale nechtěl být neobjektivní a tak to napsal jako povinný příspěvek. V každém případě je to výpověď o stavu žurnalistiky v Čechách (i na Moravě a ve Slezsku), protože podobnými rozhovry jsme zaplaveni. Na druhou stranu je otázka, jestli to není jen odraz skutečnosti, že trh a tím pádem čtenáři ani nic hlubšího (lepšího) nechtějí:o)
    Vladimír

  • Další souhlas (TEREZA, 09.12.2002 08:59) Reagovat

    Chinaski-v pohodě,ale pane redaktore,Vy se máte fakt za co stydět!Musim jen souhlasit s ostatníma-ovšem nejvíc s panem vlaadimírem!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Hrady CZ - Bezděz, podhradí hradu Bezděz, 30.-31.8.2024
Naživo: Poslední letošní Hrady CZ aneb Výlet mimozemšťana do jiného vesmíru "Pojeď s námi na poslední koncert Lucie, zažiješ něco neobvyklého," přemluví mě nakonec kamarádi vyrazit na festival, nad nímž jsem dávno zlomil hůl a dlouhých čtrnáct let od poslední návštěvy Hradce nad Moravicí se na něm... čtěte zde
Vydáno: 01.09.2024 20:14 v sekci Naživo
The Split - Mankind In Vitro 7/10
Recenze: Hutný prog rock olomouckých The Split na "Mankind In Vitro" ohromí i zahltí Olomoučtí The Split se před třemi lety svým debutem "Reminiscences" solidně etablovali na domácí progrockové scéně. Očekávání spojená s následovníkem byla přinejmenším napjatá. Deska "Mankind In Vitro" vyšla v červenci a... čtěte zde
Vydáno: 01.09.2024 08:00 v sekci Recenze
Ota Petřina - Super-robot/Pečeť (vinylová reedice 2024) 8/10
Recenze: "Super-robot" a "Pečeť" Oty Petřiny zůstávají i po letech nepřehlédnutelnými výboji domácího art rocku Slibnou kariéru vám může zarazit zdánlivá prkotina. Své o tom věděl multitalentovaný Ota Petřina. Minulý režim tak provokovaly jeho výrazné vlasy - a s nimi spojená neústupnost -, až ho jednoho dne na pódia nepustil. Paradoxně... čtěte zde
Vydáno: 31.08.2024 09:38 v sekci Recenze
Tali - Vymyslela jsem si žánr, který není závislý na trendech a aktuálním dění
Rozhovory: Tali - Vymyslela jsem si žánr, který není závislý na trendech a aktuálním dění Slovo a práce s textem jsou pro slamerku, písničkářku, kreativní duši a ambasadorku trapnosti Tali největší svobodou a zároveň i každodenní obživou. Nedávno vydala debutové album "Kvalitní umění", už předtím pomáhala Thomovi... čtěte zde
Vydáno: 30.08.2024 08:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Pohled do českých hitparád - 34. týden 2024
Domácí rádiový i albový žebříček stagnují, v digitálu udeřil Škwor "Sílou starejch vín" Čtyřiatřicátý týden roku 2024 patří v českých hitparádách k těm, v nichž se toho na předních pozicích mnoho nestalo - takových je ostatně naprostá většina. V rádiích, albech ani singlovém digitálu nedošlo ke změnám v top... čtěte zde
Vydáno: 29.08.2024 08:00 v sekci Novinky | České hitparády
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Naživo: Poslední letošní Hrady CZ aneb Výlet mimozemšťana do jiného vesmíru (01.09.2024 20:14)
- Chinaski natočili klip k legendárním "Punčocháčům". V roli lupiček se objevují Eva Holubová a Jaroslava Obermaierová (25.06.2024 20:05)
- Chinaski startují oslavy třiceti let. Pro fanoušky spouštějí kanál na Herohero a chystají další dárky (24.04.2024 13:39)
- Video: Chinaski i po třiceti letech hraní hlásají: "Mám chuť zlobit." A tak zlobí. V klipu jedou i BDSM (28.03.2024 08:55)
- Chinaski se vrátili z nahrávání v Rockfieldu a přidávají druhou O2 arenu, kde oslaví 30 let třiceti největšími hity (01.03.2024 14:22)
- Video: "Láska je na nic," tvrdí Chinaski v novém klipu (03.01.2024 09:11)
- Chinaski oslaví třicet let na scéně v O2 areně třicítkou největších hitů (27.11.2023 18:51)
- Video: "Smůla" je snad nejsmutnější píseň od Chinaski vůbec. Klip má přesto pozitivní poselství (10.10.2023 11:52)
- Naživo: Druhý den ostravských Colours ovládli geniální Jacob Collier a magická Ewa Farna (21.07.2023 20:04)
- Fotogalerie: Druhý den se Colours rozzářily s Ewou, Niallem a Jacobem (21.07.2023 13:17)

ALBUM TÝDNE 36/2024

Astrid S
Joyride

Letošní prázdniny se nám svými novými deskami rozhodly zpříjemnit hned dvě norské popové zpěvačky, které svými pozitivními písněmi odolávají severské melancholii - Dagny a Astrid S. Druhá jmenovaná vyrazila na mírně vzpomínkovou cestu s albem nazvaným "Joyride".

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 06.09.
Mehro (US) (Rock Café, Praha)
So 14.09.
The Hu (MON) (SaSaZu, Praha)
St 18.09.
Avi Kaplan (US) (Roxy, Praha)
Pá 20.09.
Elán (SK) (O2 arena, Praha)
So 21.09.
Elán (SK) (O2 arena, Praha)
So 21.09.
Aurora (NOR) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
So 21.09.
Maro (POR) (MeetFactory, Praha)
So 21.09.
Marcus & Martinus (NOR) (Forum Karlín, Praha)
Po 23.09.
Girl In Red (NOR) (Forum Karlín, Praha)
St 25.09.
Cirque De Soleil - Corteo (CAN) (O2 arena, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Prince Vladimír Mišík Justin Bieber 2H+ Ed Sheeran Taylor Swift Coldplay Lucie Vondráčková Madonna Queen Liam Gallagher Mirai Oasis Adele Viktor Sheen Dua Lipa Billie Eilish Eminem Kabát
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2024 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe