Paul McCartney mapuje na "Pure McCartney" kariéru po Beatles jen dle své aktuální chuti

01.12.2016 15:37 - Milan Menčík | foto: Vojta Florian / musicserver.cz

Paul McCartney sice letos neslaví žádné jubileum, přesto se rozhodl porozhlédnout po valné části svého hudebního života po The Beatles. Nosič "Pure McCartney" je napěchován nejen hity, ale i méně známými skladbami, bez kterých by nebyl obrázek jeho tvorby dostatečně celistvý.
8/10

Paul McCartney - Pure McCartney (4CD)

Skladby: CD1: Maybe I'm Amazed, Heart Of The Country, Jet, Warm And Beautiful, Listen To What The Man Said, Dear Boy, Silly Love Songs, The Song We Were Singing, Uncle Albert/Admiral Halsey, Early Days, Big Barn Bed, Another Day, Flaming Pie, Jenny Wren, Too Many People, Let Me Roll It, New CD2: Live And Let Die, English Tea, Mull Of Kintyre, Save Us, My Love, Bip Bop, Let 'Em In, Nineteen Hundred And Eighty Five, Calico Skies, Hi, Hi, Hi, Waterfalls, Band On The Run, Appreciate, Sing The Changes, Arrow Through Me, Every Night, Junior's Farm, Mrs Vandebilt CD3: Say Say Say (2015 Remix), My Valentine, Pipes Of Peace, The World Tonight, Souvenir, Dance Tonight, Ebony And Ivory, Fine Line, Here Today, Press, Wanderlust, Winedark Open Sea, Beautiful Night, Girlfriend, Queenie Eye, We All Stand Together CD4: Coming Up, Too Much Rain, Good Times Coming/Feel The Sun, Goodnight Tonight, Baby's Request, With A Little Luck, Little Willow, Only Mama Knows, Don't Let It Bring You Down, The Back Seat Of My Car, No More Lonely Nights, Great Day, Venus And Mars/Rock Show, Temporary Secretary, Hope For The Future, Junk
Vydáno: 10.06.2016
Celkový čas: 64:51 + 71:18 + 63:13 + 59:14
Vydavatel: Universal
I když je McCartneymu již čtyřiasedmdesát let, je stále velmi činným. Tvoří nové písně, spolupracuje s mladými umělci i kapelami, které nemusí nutně patřit do striktně popového ranku a soundu, který on sám už padesát let prezentuje. Ještě během postupně uvadající kariéry nejslavnější světové kapely se začal věnovat bočním projektům, správný čas pro to nastartování sólové dráhy nastal ale až s oficiálním rozpadem The Beatles.

McCartneymu však více než čistá sólová dráha imponoval a stále imponuje život v kapele. Proto založil Wings, ve kterých hrála i jeho žena Linda. Přesněji řečeno, nejen hrála. Také komponovala a zpívala, i když mnohým kritikům lezla na nervy. Ke druhé polovině šedesátých a sedmdesátých let patřily k vydatným McCartneyho souputníkům i drogy a nuceně se to muselo odrazit také na jeho tvorbě. Člověk, který byl vychováván v katolické víře, tak do své tvorby častokrát zakomponoval i tehdy velmi populární psychedelii, kdy se v jedné písni opakuje pořád dokola buď jeden hudební či textový fragment. Zde je zastoupena několika skladbami, vyberme namátkou "Bip Bop" či "Temporary Secretary".

Ohlédnutí za tak bohatou kariérou se ani na čtyři disky nemůže vejít celé. "Pure McCartney" je pouze jakousi mapou toho, co během let po Beatles Paul McCartney dělal. Nejedná se však o výběr největších hitů ani o souhrn všeho, čím se zabýval. Pokud by to měl být kompletní výběr nejznámějších skladeb, chybí zde druhý duet s Michaelem Jacksonem "The Girl Is Mine" i u nás často hraná "Hope Of Deliverance" či "Young Boy". McCartney také komponoval hudbu k undergroundovým filmům, skládal vážnou hudbu ("Liverpoolské oratorium" či "Standing Stone"), hrál, skládal, či jinak participoval na takové spoustě nahrávek, že jejich pouhým vyjmenováním bychom strávili asi zbytek života.

"Pure McCartney" vyšla v několika verzích jako 2CD, 4LP a 4CD a ani nejširší čtyřalbová kolekce, která obsahuje přes čtyři hodiny muziky, neobsahuje písně ze všech McCartneyho sólových alb. Chybí totiž "Flowers In The Dirt" či "Driving Rain". Naopak hojně je zastoupena poslední studiovka "NEW" či "Chaos And Creation In The Backyard". Pro lidi, kteří by rádi měli částečný přehled o jeho sólové kariéře (jako recenzent kompletu), se jedná o výběr dostačující, ti, co hledají chronologii, jasnou filosofii kompilátu a nespokojí se s dávno známými fotografiemi obsaženými, byť v luxusní knížce s pevnou vazbou (ve které jsou uloženy i hodnocené čtyři disky), budou patrně zklamáni.

Každopádně se zde potvrzují dávno známé věci o nejslavnějším, nejtalentovanějším (a Bůh ví, kolik nej by se ještě dalo přidat) hudebníkovi a muzikantovi historie popu. Najde se málo lidí tak aktivních, s tolika hity a takovými schopnostmi. Samozřejmě jde ale i o pořádnou továrnu na peníze. McCartney bude jméno, které potáhne i dávno poté, co hudebníkova duše bude kdesi na nebesích vyhrávat s Elvisem a dalšími slavnými.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY