Richard Müller v Krnově zazpíval hity i nehity

16.10.2016 15:57 - Honza Balušek | foto: facebook interpreta

Richard Müller nedávno vydal nové album "55", jeho současné turné po českých i slovenských městech ale nese titul "To najlepšie" a novinku nijak zvlášť nepropaguje. Zatímco ale všude jinde jsou kostrou koncertu akustické šansonové úpravy jeho známých písní, v Krnově se diváci dočkali plnohodnotné rockové show.

Live: Richard Müller

místo: Kofola Music Club, Krnov
datum: 15. října 2016

Richard Müller, Kofola Music Club, Krnov, 15.10.2016
© facebook interpreta
Pokud v sobotu obeznámení posluchači čekali intimní koncert plný pomalých skladeb, v nichž se elektrické kytary téměř ani nedočkají, vysvětlení se jim dostalo až téměř u konce vystoupení z úst hlavního aktéra. Když se totiž kapela po obědě podívala z pódia do klubu a uviděla, že tentokrát diváci rozhodně nebudou sedět, jak jsou na tomto turné zvyklí (dva nedělní pražské koncerty se konají třeba v Divadle Hybernia), ale stát, mírně se zalekla, že pomalý šansonový setlist nebude fungovat, a rozhodla se odehrát radši normální koncert. Možná se tak Richard Müller a spol. rozhodli správně, možná ne, jejich vystoupení ale i tak dopadlo výborně pro obě strany pódia.

Richard Müller, Kofola Music Club, Krnov, 15.10.2016
© Martin Hradečný
Jakkoli se turné koná do najlepšie", nešlo očekávat pouze největší hity, ostatně mnohdy se ty nejlepší skladby hity ani nestanou. Koncert tak otevřela výborná funková verze "2 líšok" a kromě písniček, které Müller živě opomenout prostě nemůže, jsme se dočkali i několika historických překvapení. Zazněly tak třeba z dob Banketu nahrávky jako "Plesový marš", "Požičovňa tvárí" či "Prečo vy ľudia 20. storočia máte vždy zachmúrené obočia?". Jinak se ale vystoupení skládalo z jeho nejznámějších písní o něco mladšího data, včetně dvou novinek z aktuální nahrávky "55". Z té za sebou zazněly singlová "Julia Roberts" a titulní písnička.

Richard Müller, Kofola Music Club, Krnov, 15.10.2016
© facebook interpreta
Není žádným tajemstvím, že Richard Müller v posledních letech není zrovna hubený a zdravím kypící švihák, ale i když se po pódiu pohyboval pomalu a jeho proslovy také rozhodně netrpěly kulometnou rychlostí, vokálně na tom byl velmi dobře a tóny mu utekly jen velmi výjimečně. Silnou oporu měl každopádně ve skvěle sehrané kapele, v níž prim hraje pianista Matej Benko a hráč na různé dechové nástroje Michal Žáček (z Ostravy!, jak Müller několikrát neopomněl zmínit). Právě on se na pódiu kromě hlavního aktéra staral o největší zábavu, ostatní muzikanti přece jen většinu večera vypadali, že je to pro ně prostě jen další koncert v řadě. Instrumentálně jej ovšem v žádném případě neodflákli, jen prostě nehýřili úsměvy a dobrou náladou.

Z jednotlivých skladeb šlo poznat, že krnovské publikum bylo nejvíce obeznámeno (=zpívalo s Müllerem) s písničkami z alba "'01" a české desky. Sborově pak samozřejmě odezpívalo dva přídavky v podobě "Po schodoch" a "Štěstí je krásná věc". Kromě zpěvu se také dočkalo mnoha instrumentálních sól, kterými kapela rozhodně nešetřila a které zpěvák zaujatě poslouchal a užíval si je. Jednalo se prostě o po všech stránkách povedený, i když v podstatě obyčejný koncert. Spokojení z něj však mohli odcházet všichni zúčastnění, protože takhle vysoký standard je prostě fajn.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY