Píseň "Daddy's Car" vytvořená umělou inteligencí hravě strčí do kapsy většinu dnešní pop produkce

29.09.2016 09:34 - Ondřej Selner | foto: facebook interpreta

Umělá inteligence je něco, čemu se v poslední době dostává velké pozornosti. Vedle aut, která jsou schopná se sama navigovat a řídit za klasického provozu nebo Twitter účtů, jež obsahují příspěvky pouze od umělé inteligence, konečně došlo i na hudební produkci počítačových mozků. Vědci v laboratořích Sony CSL totiž vytvořili projekt Flow Machines, prototyp AI, která je schopná komponovat hudbu. Umělá inteligence pracuje s databází několika tisíc skladeb a dle zadaných parametrů generuje hudbu.

Vědci se teď společně s AI pochlubili vůbec prvním výsledkem dlouholeté práce. Je jím píseň "Daddy's Car", pro jejíž melodii a harmonii Flow Machines využilo kompletní diskografii kapely The Beatles. Otextování a aranžmá pak už zůstaly na lidech.

Jaká píseň je? Víceméně velkým vztyčeným prostředníkem současné produkci populární hudby. Zadáním několika vstupních parametrů byla totiž AI schopná vytvořit skladbu, jež oslovuje a má - na rozdíl od některých patvarů dneška, byť to může znít sebepodivněji (nebo sebeděsivěji) - duši. Pakliže se vám píseň zamlouvá, pak věřte, že se máte na co těšit. Na příští rok totiž tvůrci chystají plnohodnotné album.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY