Priessnitz lákají na nové album skladbou "Mrzáci"

22.09.2016 12:45 - Jiří V. Matýsek | foto: facebook interpreta

Již přibližně za dva týdny vydají kultovní jeseničtí Priessnitz svou dost možná poslední desku. Nazvali ji prostým, byť mnohoznačným jménem "Beztíže". Na album, které vzniklo v produkci Dušana Neuwertha, nyní kapela láká první skladbou, kterou nazvali "Mrzáci".

Čtyři a půl minuty dlouhá píseň na novou kolekci příjemně navnadí. Od prvních tónů jsou Priessnitz jasně rozpoznatelní, trochu ale překvapí ostřejší tempo skladby. Jako by pánové částečně opustili zadumanou kytarovou melancholii posledních alb "Zero" a "Stereo" a vzpomněli na svá starší alba - přece jen, vyšli z punkových kořenů a ty se tak snadno neopouští. Typický kytarový zvuk Petra Kružíka zůstává zachován, závěr skladby zdobí jemná, záměrně mírně utopená atmosférická trumpeta Lukáše Morávka, který se na natáčení desky podílel i kytarou a doprovodnými vokály. Text Jaromíra Švejdíka je protentokrát mrazivě groteskní a touto formou si pohrává s hlubšími tématy opuštěnosti a neschopnosti člověka duchovně se přiblížit k někomu jinému.

"Album pocitově připravujeme jako poslední desku Priessnitz," nechal se slyšet Jaromír Švejdík. "Jako album na rozloučenou. Mám rád kruhy a východní náboženství. V nových písničkách Priessnitz se jakoby vracím zpátky. Přemýšlím o dětství, o rodičích i o fabrikách, které kolem Jeseníku zanikly. Proměnila se krajina, město i lidi."

Významné proměny ve zvuku Priessnitz se naštěstí nedočkáme, Věřím, že pokud má být "Beztíže" skutečně jejich poslední deskou, odejdou Jeseničáci se ctí. Nové album vychází už 7. října u vydavatelství Supraphon.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY