Přátelé Davida Kollera mu nahráli povedenou poctu

16.09.2016 10:00 - Honza Balušek | foto: facebook interpreta

Zatímco to v minulých měsících vypadalo, že se David Koller věnuje hlavně Lucii, v pozadí probíhalo nahrávání skladeb pro projekt "David Koller & Friends", který právě vychází digitálně a na vinylu. Jak si s jeho skladbami poradili třeba Ben Cristovao, Vladimir 518, Hentai Corporation či Katarzia?
7/10

David Koller - David Koller & Friends

Skladby: Záchranár (Katarzia), Jo, aha (Kato), Prázdný místa (Android Asteroid), Nic není nastálo (Ben Cristovao), Lajka z I.P.Pavlova (Mucha), Až ti řeknu (Hentai Corporation), Chci zas v tobě spát (Korben Dallas), Chci zas v tobě spát (Vladimir 518, Mike Trafik)
Vydáno: 10.9.2016 (digitálně), 16.9.2016 (vinyl)
Celkový čas: 32:15
Vydavatel: Championship Music
Všichni zúčastnění si mohli vybrat z celé non-Lucie diskografie Davida Kollera, tedy z jeho sólovek, desek Kollerbandu, Pusy a Jasné Páky, nakonec ale, poměrně nečekaně, hned polovinu položek tvoří skladby z jeho druhé sólového alba "Nic není nastálo".

Koller cíleně nelovil mezi velkými jmény česko-slovenské scény, ale naopak vybíral zajímavé hudebníky povětšinou mimo mainstream. I proto se na albu téměř nedočkáte obyčejných coververzí, kdy kapela prostě přehraje původní písničku a nic moc s ní neudělá. Taková je snad jen "Lajka z I.P.Pavlova" od Muchy, což ovšem Koller v našem rozhovoru dostatečně objasnil ("Nikola přijela do studia týden před porodem a bylo jasný, že se to musí udělat, jinak to nebude. Zrovna jí odešel bubeník, tak jsem to musel nabouchat já.")

Ostatní coververze jsou pak zcela svébytné, místy mají blízko k remixům (Android Asteroid) či zcela novým písničkám, to samozřejmě hlavně u rapperů Kata z Prago Union a Vladimira 518 (+ Mika Trafika). Ti si z původních skladeb vzali jen kus Kollerova vokálu a jinak napsali nové texty. Zcela svébytně k písničce "Nic není nastálo" přistoupil Ben Cristovao, sice před koncem také nechybí kus nového odrapovaného textu, jinak ale skladbu oděl do zvuku osmdesátek. Možná že by se jeho verze neztratila ani v "Discopříběhu", s tím rozdílem, že písnička je v této podobě opravdu vtipná a povedená. Nejtvrdší položku na nahrávce mají dle očekávání Hentai Corporation, ale i oni si s "Až ti řeknu" opravdu vyhráli a ukázali, že Radek Škarohlíd umí i docela charismaticky zpívat.

O dva skvělé příspěvky se postarali hosté ze Slovenska. Katarzia "Záchranáře" převedla do slovenštiny a ženského rodu a původně jemné, smyčci opentlené baladě dala podobu atmosférické elektroniky. To Korben Dallas a jejich "Chci zas v tobě spát" možná budete na chuť přicházet déle, protože přece jen, když Slovák zpívá česky, je to poznat, navíc některé tóny se zdají být mírně falešně, ale po několika posleších jejich až gotická verze chytne a nepustí.

David Koller s přáteli na podporu nahrávky vyjede na turné, během něhož se na koncertech kromě něj vždy představí několik zúčastněných kapel. Bude to vždy určitě zábavný večírek, stejně jako je zábavná deska "David Koller & Friends".


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY