Blixu Bargelda a Teha Tearda doprovodí na pražském vystoupení MIB Quartet

15.09.2016 10:35 - Tisková zpráva | foto: facebook interpreta

Již tuto neděli 18. září se uskuteční v pražském Paláci Akropolis jedinečný koncert Blixy Bargelda a Teha Tearda. Tito dva umělci vystoupili naposledy v Praze před třemi lety v absolutně vyprodaném klubu Pilot s jejich společnou albovou prvotinou "Still Smiling". Nyní se vrací s novinkovým albem "Nerissimo" v rámci turné, které začíná ve středu v Tel Avivu.

Na pražském koncertě doprovodí oba umělce nejen jejich doprovodná kapela, ale také netradiční smyčcové kvarteto MIB Quartet ve složení Alexandr Kopka (housle), Ivan Borisov Ivanov (housle), František Jelínek (viola) a Jakub Mayer (violoncello). MIB Quartet je mladé moderní dynamické smyčcové kvarteto, složené z profesionálních hudebníků, v jejichž širokém repertoáru se nachází hudba mnoha stylů od jazzu, rocku, popu přes blues až k vážné hudbě. Hráči MIB Quartet jsou členy předních hudebních institucí, jako jsou orchestr Českého rozhlasu, Národního divadla, Českého národního symfonického orchestru a hostují i v dalších komorních ansáblech v ČR a v zahraničí.

Když Vám bylo nabídnuto hraní s Blixou Bargeldem a Tehem Teardem, znali jste jejich tvorbu?

Alexandr Kopka (MIB Quartet): Když sedneme do auta a vyrážíme na společné koncertní turné, každý z nás má své mp3 zařízení, které jde do auta na cesty připojit. A v těch mnoha playlistech, které již na cestách zazněly, jsme si s Blixou a Tehem již několikrát zpívali.

Jak se na tuto spolupráci těšíte?

Těšíme se výjimečně! Hrajeme koncert den předem v německém Wiesbadenu, kde mimo jiné budeme zkoušet naši kvartetní část i na tento koncert. Ostatně v Paláci Akropolis jsme již několikrát účinkovali a atmosféra, která tam při všech našich vystoupeních byla, je něčím, na co se vždy těšíme. Hrát doma je doma.

Je příprava na toto vystoupení náročná?

Jsme soubor v takzvaně klasickém složení, avšak věnujeme se převážně žánrům neklasickým. To znamená, že většina našich koncertů je neustálé objevování nových a nových žánrů. Tomu odpovídá i příprava. Hrajeme a cvičíme společně pravidelně, bez toho to nejde. Na partiturách pro toto vystoupení již pracujeme, na výsledek se přijďte podívat.

Koncert Blixy Bargelda a Teha Tearda v pražském Paláci Akropolis začíná ve dvacet hodin a vstupenky jsou k dispozici v předprodejní síti Ticketpro a v pokladně Paláce Akropolis.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY