Stále stejně dobří Dinosaur Jr. na "Give A Glimpse Of What Yer Not" ničím nepřekvapují

17.08.2016 14:10 - Ondřej Hricko | foto: facebook interpreta

Tři křížky na krku nosí americké trio vystupující pod názvem Dinosaur Jr, kterému právě vychází nové studiové album "Give A Glimpse Of What Yer Not". Jedná se o čtvrté album vydané po druhém comebacku, navíc v původní sestavě ve složení J Mascis, Lou Barlow a Murph.
7/10

Dinosaur Jr. - Give A Glimpse Of What Yer Not

Skladby: Goin Down, Tiny, Be a Part, I Told Everyone, Love Is..., Good to Know, I Walk for Miles, Lost All Day, Knocked Around, Mirror, Left/Right
Vydáno: 05.08.2016
Celkový čas: 46:18
Vydavatel: Mystic Production
Pro mnohé jsou Dinosaur Jr. přeceňovanou kapelou, která i přes svou dlouhou kariéru nepřinesla rockové hudbě příliš nového. Hudba skupiny z amerického Amherstu skutečně nepůsobí a nikdy nepůsobila nikterak objevně, ale přesto si dokázala vybojovat své místo na rockové mapě i v rockové historii. Ani od jedenácté novinky s nejdelším názvem v historii skupiny "Give A Glimpse Of What Yer Not" nic revolučního nečekejte. J Mascis je znovu podepsán téměř u všech skladeb, vyjma dvou zářezů z pera Lou Barlowa, a oproti předchozím počinům se novinka liší snad jen v ještě větší podobnosti se sólovými Mascisovými nahrávkami.

Většina písní se nese v poklidném, jen místy burácivém tempu, do kterého zní Mascisův medvědí zpěv. Jako obvykle zdánlivě flegmatický projev má však kouzlo raných počinů kapely, ačkoliv hudebně jsou Dinousaur Jr. už trochu dále. Na jedenácté desce už nenajdeme vlivy grunge, jako tomu bylo v první fázi před odchodem Lou Barlowa, ani pohrávání si s hard rockem z konce devadesátých let. Převažují jednoduché písně s více či méně výraznými refrény a charakteristickými riffy.

Přes svou nekomplikovanost je z novinky cítit lehkost, s níž album skládali a nahrávali. Ona lehkost, kterou právě Dinosaur Jr. citelně postrádali po odchodu Lou Barlowa, kdy se otěží ujal J Mascis za pouhého doprovodu najatých muzikantů. Již předchozí album "I Bet on Sky" se kapele povedlo, ale novinka je svěžejší a po skladatelské stránce nápaditější. "Goin Down", "Tiny" či balada "Love Is..." jsou jedny z nejlepších skladeb, které americké trio kdy napsalo.

Dinosaur Jr. prožívají dost možná své nejsilnější období. Po letech působení si dokázali vydobýt určité renomé, z kterého na jednu stranu těží, na druhu stranu ho stále přiživují kvalitními deskami. Jestli něco novince chybí, pak je to moment překvapení. Album se poslouchá krásně, ale k hudební nirváně má daleko. Navíc J Mascis své vokální party zrovna neobměňuje a i když je jeho hlas charismatický, na ploše pětačtyřiceti minut má po čase hypnotický účinek. Ale čekat od tria zasloužilých pánů něco nového už asi nelze. Takto se můžeme spokojit se slušným nadstandardem plným dobrých písní.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY